latinica  ћирилица
19/08/2015 |  16:59 | Autor: RTS

Bundestag dao "zeleno svjetlo" za paket pomoći Grčkoj

Njemački Bundestag dao je "zeleno svjetlo" za novi paket pomoći Grčkoj, vrijedan 86 milijardi evra, a njemački mediji procjenjuju da je među protivnicima dalje pomoći Atini bilo i oko 55 poslanika iz redova demohrišćana kancelarke Angele Merkel.
Bundestag - Foto: AP
BundestagFoto: AP

Za novi paket pomoći glasala su 444 poslanika, protiv je bilo 113, a uzdržanih 18 poslanika.

Među onima koji su bili protiv, su i poslanici iz redova takođe vladajućih socijaldemokrata, ali i opozicione Ljevice, koji su glasali protiv, uz argument da su Grčkoj postavljeni veoma teški uslovi.


Njemačka je jedna od nekoliko članica evrozone čiji parlament treba da da "zeleno svjetlo" paketu pomoći Grčkoj, prije nego što ta pomoć počne da se isplaćuje.

Glasanju u Bundestagu prethodila su uvodna izaganja, kao i žestoke poslaničke diskusije u kojima se, ipak, ukazalo na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grčkoj, kako bi ona ponovo "stala na noge".

Ministar finansija Volfgag Šojble branio je novi paket pomoći Grčkoj i rekao da je to u interesu Grčke i u interesu Evrope.

"Nema garancija da će to funkcionisati i uvijek može da ima sumnji", rekao je Šojble.

Šojble je rekao da bi, uzimajući u obzir činjenicu da je grčki parlament već odobrio većinu mjera reformi, bilo "neodgovorno ne iskoristiti šansu za novi početak u Grčkoj".