X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/08/2015 |  08:27 | Izvor: TANЈUG

Hrvatska- Toksične alge šire se plažama

Naučnici iz Centra za istraživanje mora u Rovinju upozoravanju da se toksične alge šire plažama od Istre sve do Dubrovnika i da su najopasnije za djecu.

Toksične alge šire se plažama Јadranskog mora od Istre do Dubrovnika i da mogu da donesu ozbiljne zdravstvene probleme, posebno za djecu, prenosi Јutarnji list.

O toksičnim algama iz roda "ostreopsis" proteklih sedmica se pisalo i u italijanskim medijima, jer su se pojavile uz obalu Italije, dok se u Hrvatskoj na njihovu pojavu prvo posumnjalo u akvatoriju Rovinja.

Nakon toga su naučnici Centra, Danijela Marić Fankuhen i njen suprug Martin Fankuhen, sakupili uzorke i provjerili pod mikroskopom o čemu se radi.

Iako uočene alge nisu opasne za zdravlje, odlučili su da o njihovoj pojavi izvijeste građane i pozvali osobe koje imaju simptome slične prehladi da se obrate elektronskom poštom rovinjskom CIM-u.

Primili su kako navode, mnoštvo dojava ljudi koji su se kupali na plažama od Dubrovnika preko ostrva Krka do Umaga.

Oni su odlučili da sakupe sve podatke i pokušaju da napišu projekat kako bi zajedno s kolegama iz Dubrovnika i Splita razvili mrežu stanica koja će omogućiti kvalitetan monitoring, a kupačima pravovremene informacije o plažama sigurnim za kupanje.