X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/08/2015 |  11:46 | Izvor: SRNA

Prijedor: Otvorena izložba karikatura Toše Borkovića

U prijedorskoj Galeriji `96 večeras je otvorena izložba karikatura Toše Borkovića, dugogodišnjeg novinara beogradskih "Večernjih novosti".
Prijedor - izložba karikatura Toše Borkovića - Foto: SRNA
Prijedor - izložba karikatura Toše BorkovićaFoto: SRNA

Izložbu je otvorio direktor "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović, koji je istakao da je ovaj list, zajedno sa "Politikom", jedini dnevni list koji njeguje karikatru kao način komentara, izraza i umjetnosti.

"Karikatura je zbog velike navale elektronskih medija i relativizacije vizuelnog u mnogim listovima svedena na loš vic ili je nema", objasnio je Dmitrović.

On je dodao da je srećan što je na čelu kuće "Novosti" u vrijeme kada radi i daje pečat svom vremenu jedan od pet najvećih svjetskih karikaturista.

"Tošo Borković je karikaturista koji je dobio sve najveće svetske nagrade i mi kao narod nismo svesni ko je on. Veoma sam zadovoljan što mi kao kuća imamo jedno takvo svetsko pero", rekao je Dmitrović.

Autor izloženih karikatura Toša Borković istakao je da se prijedorskoj publici predstavlja sa 120 karikatura.

"Satira traži makar zrno morala, a u društvu koje ga nema, ona je besmislena. Onda je bolje ograditi se na ljudsko raspoloženje i na tome da se sačuva osmeh na ljudskom licu i to je smisao ove izložbe", rekao je Borković.

Njegova prva karikatura je bila na naslovnoj strani, a Borković dodaje da je iako mnogima izgleda lako, velika obaveza raditi svaki dan karikature.

"Prave karikature ipak dolaze retko, tri do četiri godišnje, a iako svi misle da karikature nose neku opasnost došli smo do toga da karikatura više nikome ne treba jer ljudi više ne znaju da se smeju. U humorističkim emisijama se mašine smeju, a ne ljudi", istakao je Borković.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević, kao domaćin izložbe, istakao je da je ovo
peta izložba u nizu iz ciklusa "Pet najznačajnijih živih srpskih karikaturista".

"Riječ je o autoru koji ove godine obilježava 30 godina svog rada i ponosni smo na to što je jedan takav umjetnik među nama, a posebno što je njegovim dolaskom ispuni niz od pet najvećih karikatursta koji su izlagali u našem gradu", dodao je Ilijašević.

Prije Borkovića, u Galeriji `96 svoje karikature i ilustracije izlagali su Ranko Guzina, Јugoslav Vlahović, Dušan Petričić i Milenko Mihajlović.

Izložba Toše Borkovića će u Prijedoru biti otvorena do 21. septembra.