latinica  ћирилица
22/08/2015 |  13:55 | Autor: SRNA

Čepurin: Pomoć Moskve za prevazilaženje migrantske krize

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da će Rusija biti uz Srbiju u migrantskoj krizi i pomagati konkretnim akcijama da se ona prevaziđe.

On je nakon obilaska Prihvatnog centra za migrante u Kanjiži u pratnji ministra za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina zahvalio Srbiji što na human i civilizovan način prima migrante.

"Znamo razlog masovnog talasa migranata. On je odraz `arapskog proleća` koje se kao bumerang vraća tamo odakle je počelo. Ali, migrante treba da posmatramo kao ljude i u tom pravcu usmjerimo sve naše aktivnosti", istakao je Čepurin.

On je dodao da, prije svega, treba vratiti mir u regiju iz koje talas migranata dolazi i naglasio da je to međunarodno pitanje.

Vulin je zahvalio Rusko-srpskom humanitarnom centru iz Niša na pomoći za centre u Kanjiži i Preševu i naglasio da ovaj tranzitni centar uz njihovu pomoć dnevno može da primi i do 1.400 ljudi.

"Kroz Srbiju je od početka godine do 20. avgusta prošlo 89.998, a samo u avgustu više od 23.000 tražilaca azila", upozorio je Vulin.