latinica  ћирилица
23/08/2015 |  09:01 | Autor: TANЈUG

Seul i Pjongjang nastavljaju pregovore

Јužna i Sjeverna Koreja dogovorile su se da pregovore nastave danas, pošto na maratonskim razgovorima nisu uspjele da riješe krizu.

Poslije deset sati neuspješnih pregovora,  vlasti Pjongjanga i Seula dogovorile su da u danas poslije podne nastave razgovore u nastojanju da stišaju rastuće tenzije zbog kojih su dvije Koreje dospjele do ivice vojnog sukoba.

Sastanak se vodi bez prisustva javnosti u pograničnom selu Panmundžom, gdje je dogovoreno primirje o prekidu sukoba u Korejskom ratu 1953. godine.

Sjevernokorejska vojska je juče saopštila da su njene snage "u stanju pripravnosti" i da su spremne da odgovore ako Seul ne ispuni zahtjev o prekidu emitovanja propagande na granici između dvije zemlje.

Јužnokorejski generalštab pozvao je sjevernokorejsku vojsku da se uzdrži od bilo kakve nepromišljene akcije i upozorio da će odgovoriti na provokacije.

Tenzije su dodatno povećane početkom vojnih vježbi Јužne Koreje i SAD koje se svake godine održavaju u avgustu. Pjongjang te vježbe smatra provokacijom.

Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.