latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:17 | Autor: Agencije

Srpski film "Dok su oni letjeli na Mjesec" osvojio Holivud

Kratki igrani film Boriše Simovića u produkciji kuće SINE PLANET, "Dok su oni letjeli na Mjesec", osvojio je nagradu za najbolji internacionalni film na uglednom filmskom festivalu kratkometražnog filma HollyShorts u Holivudu.
Boriša Simović sa nagradom za najbolji internacionalni film - Foto: blic.rs
Boriša Simović sa nagradom za najbolji internacionalni filmFoto: blic.rs

Ovo je debitanstko ostvarenje dvojice prijatelja, reditelja Boriše Simovića i producenta Igora Vranjkovića.

- Boriša je veoma perspektivan reditelj, što nisam prepoznao samo ja, već i ljudi u Holivudu. Nekoliko dana pošto smo selektovani za ovaj festival dobio sam mejl od zastupnika Lika Besona iz Amerike koji je čuo sve najbolje o našem filmu i pitao me je da li Boriša ima agenta u Americi - rekao je Vranjković.

Dio sredstava za njihov film obezbijedio im je Filmski centar Srbije, koji je platio i putne troškove do Holivuda.

- To je najvažniji i najpopularniji festival Sjeverne Amerike i među top pet na svijetu - ističe Vranjković.

Ugledni sajt IndieWire nazvao je HollyShorts "Kanom za kratki metar".

Јedanaesto izdanje festivala održano je od 13. do 22. avgusta u čuvenom Kineskom teatru na Holivudskom bulevaru. Za nagrade je ove godine konkurisalo rekordnih 2.200 filmova iz cijelog svijeta, od čega je u najuži izbor ušlo 400.

Festival je koncipiran tako da filmove i autore direktno predstavi holivudskoj industriji.

Članovi ekipe filma "Dok su oni letjeli na Mjesec" učestvovali su u brojnim panel dikusijama. Nagrada podrazumijeva i distribuciju filma na drugim festivalima širom SAD.

Radnja filma smještena je u Beograd, 20. jula 1969. godine, kada je Apolo 11 sletio na Mjesec. Grad je pust, svi su u kućama hipnotično prate prenos, osim jednog čovjeka (Tihomir Stanić) i jedne žene (Јelena Đokić) koji su nezaiteresovani za ovaj planetarni događaj. Film je zasnovan na istoimenoj priči Svetozara Vlajkovića objavljenoj u zbirci "Dobar provod" 1984. godine.

"Dok su oni letjeli na Mjesec" je imao svjetsku premijeru u februaru na internacionalnom festivalu Ploešti u Rumuniji, gdje je osvojio dvije nagrade: za režiju i najbolji film po ocjeni publike. U međuvremenu je prikazan na velikim svjetskim festivalima (Tokio, Šangaj, Јerevan, Vašington).

Na jesen će učestvovati na Shorts Mexico, najznačajnijem festivalu za kratki film u Latinskoj Americi, a potom na još desetak festivala širom svijeta.