latinica  ћирилица
23/08/2015 |  14:19 | Autor: SRNA

Јakšić: Sudiće se trećerazrednim anonimusima

Međunarodni istražitelji na Kosovu i Metohiji, predvođeni Klintom Vilijamsonom, "vrbovali" su pedesetak bivših pripadnika OVK sa zadatkom da prikupe "pouzdane informacije i pronađu svjedoke" zločina koje su počinile vođe OVK kojima bi trebalo da se sudi pred Specijalnim sudom, saznaje Srna u Kosovskoj policijskoj službi.

Njihov zadatak je da, poput zaštićenih svjedoka, obezbijede svjedoke i dokaze sa kojima će tužilaštvo potkrijepiti optužnice koje su zasnovane na dokazima i materijalima koje je prikupio Vilijamsonov tim.

Međutim, dugogodišnji lider Srba sa sjevera Kosova Marko Јakšić rekao je da će Specijalni sud sigurno zaobići "elitu OVK zločinaca, a na optuženičkoj klupi će se naći trećerazredni pripadnici terorističkih grupa podređenih Hašimu Tačiju i njegovom glavnom savjetniku američkom diplomati, pokojnom Ričardu Holbruku".

- Uveren sam da će se pred Specijalnim sudom naći isključivo trećerazredni anonimusi, ljudi koji su odigrali ulogu pukog izvršioca naloga koje je izdavao "Štab OVK" i da će Specijalni sud imati ulogu da dodatno zabetonira uticaj američkih multimilionera nad Kosovom, pošto će Tači u strahu od suđenja morati bar u narednih desetak godina da nastavi da slijepo izvršava njihove naloge - naveo je Јakšić.

Navodi da ima informaciju "da će se nadležnost suda proširiti i na Srbe, jer se na taj način zaokružuje priča o etničkom čišćenju Kosmeta od Srba".

- Svi viđeniji Srbi koji su bili aktivni pripadnici policijskih i vojnih snaga, poput Srba iz Hrvatske, biće stavljeni na spisak potencijalnih izvršilaca zločina nad Albancima i na taj način će se onemogućiti čak i razmišljanje o povratku raseljenih i prognanih Srba - zaključio je Јakšić.

Prema izvoru iz KPS koji je želio da ostane anoniman, pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili bivši pripadnici terorističke OVK, trebalo bi da se nađe najmanje deset visokih aktuelnih funkcionera privremenih kosovskih institucija. Spisak koji je sačinio izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti predvodiće Hašim Tači za koga u kosovskoj policiji sumnjaju da "nikada neće biti izveden" pred lice pravde zbog počinjenih ratnih zločina i trgovine organima.

Umjesto njega na optuženičkoj klupi, prema policijskim izvorima, izvjesno je da će se naći Daut Haradinaj, umjesto Ramuša Haradinaja, predsjednik parlamenta samoproklamovanog Kosova Kadri Veselji, njegov zamjenik DŽavit Haliti, Agim Čeku, Šaip Muja, Azem Sulja, Fatmir Limaj, Lah Ibrahimaj, Bislim Zurapi, Јakup Krasnići, Sulejman Selimi i Sami Ljuštaku.

U KPS navode da će Daut Haradinaj zajedno sa Agimom Čekuom odgovarati za zločine, ubistvo više desetina civila, nadomak Radonjićkog jezera.

Fatmir Limaj zajedno sa Haradinajevim klanom će odgovarati za zločine počinjene u Orahovačkoj župi, za masovnu grobnicu u Volujaku i za nestanak i ubistvo više desetina Srba i nealbanaca sa područja Orahovca, Velike Hoče, Retimlja i Opteruše.

Јakup Krasnići, kao i Agim Čeku, se dovode u vezu sa kidnapovanjim, ubistvima i nestankom više desetina civila držanih u ilegalnom logoru Likovac kod Glogovca i progonom Srba sa područja Peć - Klina - Istok.

Za ta krivična djela će odgovarati i dvojica najbližih saradnika Hašima Tačija sa područja Srbice Sulejman Selimi i Sami Ljuštaku, dok će Kadri Veselji snositi odgovornost po komandnoj liniji.

Po njegovim nalozima su kidnapovani uticajniji Srbi i Albanci, a potom i likvidirani, iznosi izvor iz KPS djelimične navode buduće optužnice.

Ilir Deda, pripadnik "Samoopredjeljenja", iznio je konstataciju da poznaje samo dvojicu stvarnih komandanata OVK, od kojih je jedan Ramuš Haradinaj.