latinica  ћирилица
30/08/2015 |  22:53 | Autor: RTRS

Spremite se, počinje posljednji Grend slem sezone

Teniska sezona, bar što se najvećih turnira tiče, ulazi u završnicu.

Iza nas je Masters u Sinsinatiju, do kraja sezone ostala su još dva turnira iz serije 1000 (Šangaj i Pariz), a pred nama je vrhunac američke turneje.

Krem "bijelog sporta" u naredne dvije sedmice sliće se u Njujork gdje je na rasporedu posljednji Grend slem turnir sezone, 135. izdanje US Opena.

Da li će Novak Đoković uspjeti podići nivo igre i po drugi put u karijeri slaviti na njujorškom Grend slemu?

Može li Serena Vilijams do kalendarskog Gredn slema i istorijskog sedmog naslova?

Odgovore na ova pitanja dobićemo 13. septembra kada se završava posljednji Grend slem turnir sezone. Do tada ćemo sasvim sigurno uživati u vrhunskim predstavama najvećih teniskih znalaca.

Prva polovina godine Đokovićeva, Marej u formi, Federer ne stari

Početak godine protekao je u znaku dominacije Novaka Đokovića. Ukoliko se izuzme poraz u finalu Rolan Garosa, srpski teniser bio je bez premca do polovine godine, a sjajnu formu krunisao je osvajanjem svog drugog trofeja na Vimbldonu. Stan Vavrinka je sve iznenadio na Rolan Garosu, međutim, preostala dva Grend slema ove sezone pripala su Đokoviću.

Trofeje na sedam do sada odigranih Mastersa između sebe su podijelila trojica igrača.

Prvi reket svijeta slavio u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, zatim je preskočio Madrid, koji je pripao Mareju, te je podigao pehar u Rimu. Škotski teniser je pored već spometnutog Madrida, trijumfovao u Montrealu, a posljednji turnir iz serije 1000 prije US Opena pripao je Rodžeru Federeru koji je sjajno odigrao turnir, te s pravom nosi epitet jedog od favorita na njujorškom Grend slemu.

Novak od osvajanja Vimbldona ne igra u sjajnoj formi, sa dosta borbe je stizao do završnica na Mastersima u Montrealu i u Sinsinatiju. Četvrtfinale Montreala prošao je nakon tri seta protiv Gulbisa, da bi u finale izgubio od Mareja sa 2:1. U Sinsinatiju, Gofan je već u trećem kolu uzeo set prvom igraču svijeta, a zatim je bio na ivici poraza u polufinalu protiv Dolgopolova, kada se vratio i slavio u tri seta, da bi u finalu dosta lako izgubio od Federera.

Novak će sigurno morati podići nivo igre želi li ponovo držati trofej na "Atrur Eš" Areni. Prepreka do trona je jako puno, ali je jedno sigurno, motiva neće nedostajati. Grend slem trofej je veliki izazov, a Đoković će na terenima "Flešing meodouza" pokušati osvojiti svoj drugi pehar, nakon 2011. godine kada je u finalu nakon četiri seta slavio protiv Nadala.



Doduše, godina u kojoj je srpski teiser osvojio prvi US open trofej je najbolja u njegovoj karijeri, tada je osvojio titule i na Asutralijan openu, te na Vimbldonu, kao i pet Masters naslova.

Endi Marej igra sjajnu sezonu, osvajao je trofeje na svm podlogama. Nakon finala Australijan opena, osvojio je svoj prvi trofej na šljaci (Minhen), a zatim i Masters na zemlji u Madridu, podigao je pehar na travi u Kvinsu, a potom trijumfovao na turniru iz serije 1000 u Torontu.

Endi Marej (Foto:Al Bello/Getty Images )

Poraz u polufinalu Sinsinatija od Federera, vratio ga je na treće mjesto ATP liste, tako da je na US openu postavljen za 3. nosioca, ali je sigurno jedan od konkurenata za trofej.

Favorit na četvrtom GS turniru sezone svakako je Rodžer Federer koji je, ako je suditi prema nastupu u Sinsinatiju, možda i glavni pretedent na titulu.

Rodžer Federer (FOTO: Getty Images)

Sjajni Švajcarac je ove sezone slavio na pet turnira, a poražen je u dva finala Mastersa (Indijan Vels i Rim), te finalu Vimbldona, čijim bi osvajanjem postao jedini teniser u istoriji sa osam naslova najvećeg turnira na svijetu. Ako dodamo to da je prvi GS trofej osvojio 2003. godine na terenima "Ol Ingland klaba", sigurno da s poštovanjem moramo gledati na 34-godišnjeg velikana iz Bazela.

Iako ne igraju u sjajnoj formi, Rafaela Nadala i pobjednika Rolan Garosa, Stana Vavriku ne treba otpisati.

Sve oči uprte u Serenu

Prva igračica svijeta u Njujorku juri sedmi trofej US opena, svoju 22. GS titulu u karijeri, čime bi izjednačila rekord Štefi Graf.

Najuspješnija teniserka u istoriji po broju Grend slem naslova je Margaret Kort sa 24. titule sa najvećih svjstskih turnira (ako se računa i period prije open ere).

Serena Vilijams (Foto: DŽon Minčiljo)

Ukoliko ove godine trijumfuje u Njujorku, Serena će sa sedam trofeja biti jedina teniserka u Open eri kojoj je to pošlo za rukom.

Amerikanka je u prilici da osvoji i kalendarski Grend slem, jer u Njujork stiže kao osvajačica prva tri GS turnira sezone, a stigla je slaviti još u Majamiju i u Sinsinatiju.

Sve ovo Serenu stavlja u poziciju prvog favorita u Njujorku.

Srbi na US openu

Srbija će u glavnom žrijebu posljednjeg Grend slem turnira sezone imati devetoro predstavnika. Boje Srbije u muškoj konkurenciji braniće Novak Đoković, Viktor Troicki, Filip Krajinović, Јanko Tipsarević, i Nenad Zimonjić, koji nastupa u dublu.

U konkurenciji dama igraće Ana Ivanović, Јelena Јanković, Bojana Јovanovski I Aelksandra Krunić.

Šta je donio žrijeb?

Četvoro srpskih tenisera biće postavljeno za nosioce u pojedinačnoj konkurenciji. Očekivano, Novak je postavljen za prvog nosioca, dok će 22. nosilac u muškoj konkurenciji biti Viktor Troicki.

Kod dama, nositeljice će biti Ana Ivanović i Јelena Јanković. Ana je postavljena za sedmu nositeljicu, a Јelena za 21.

Novak Đoković na otvaranju turnira igra sa 89. igračem planete, Brazilcem Žoaom Souzom. Duel prvog kola US opena biće i prvi međusobni meč srpskog i brazilskog igrača. U drugom kolu Novaka očekuje bolji iz meča Vasek Pospišil (Kanada) – Andreas Hajder-Maurer (Austrija). U projektovanom trećem kolu Đoković može očekivati Andreasa Sepija, Pabla Anduhara ili Tejmuraza Gabašvilija. Novaka u osmini finala najvjerovatnije očekuje duel sa 14. nosiocem Davidom Gofanom, a za prolaz u polufinale trebao bi se boriti sa Rafaelom Nadalom. Ukoliko ne bude problema, Đoković će se u polufinalu sastati Keijem Nišikorijem ili Davidom Fererom.

Novak Đoković pobjednik US opena 2011. (washingtonpost.com)

Drugi njajbolje rangirani teniser iz Srbije Viktor Troicki za prvog protivnika ima Franseza Tijafoa. Viktor se do sada nije sastajao sa Amerikancem koji, kao 275. igrač na ATP listi, na turniru nastupa zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora. U drugom kolu Troicki igra sa boljiim iz meča Ram - Harison, a već u trećem ga očekuje Žil Simon. U projektovanom četvrtfinalu Troickog očekuje Endi Marej.

Јanka Tipsarevića na startu očekuje 31. nosilac Giljermo Garsija-Lopez. Španac je 31. igrač svijeta i do sada je dobio oba duela protiv Јanka. U eventualnom drugom kolu Tipsarević bi igrao sa boljim iz meča između Sema Kverija i Nikolasa Maua, a u trećem sa Tomašom Berdihom.

Četvrti predstavnik Srbije u pojedinačnoj konkurenciji, Filip Krajinović, za protivnika u prvom kolu ima 117. igrača svijeta, Alehandra Gonzalesa iz Kolumbije. Filip je dobio jedini do sada odigran međusobni meč sa Gonzalesom, ve godine u Eštorilu. Ukoliko prođe prvu prepreku sastaće se s sedmim nosiocem Davidom Fererom.

Ana Ivanović na startu igra protiv Dominike Cibulkove. Duel prvog kola na US openu između srpske i slovačke teniserke, koja je trenutno na 58. mjestu WTA liste, biće njihov peti međusobni meč, a trenutni rezultat je 2-2. U drugom kolu Anu očekuje vjerovatno Elison van Ujtvank, u trećem kolu bi mogla da ide na Јudžini Bušar, a četvrtom kolu bi se trebala sastati sa Јelenom Јanković.

Ana Ivanović (Foto: DŽon Minčiljo)

Јelena svoj nastup na US openu počinje duelom sa 128. igračicom svijeta, Osean Dodan iz Francuske, u drugom bi se mogla sastati sa Marinom Duge - Marino, dok bi joj rivalka u trećem kolu mogla biti Španjolka Karla Suares-Navaro.

Bojana Јovanovski u prvom kolu igra protiv 91. igračice planete Lare Aruabarene, onda vjerovatno ide na Svetlanu Kuznjecovu.

Aleksandra Krunić nalazi se u drugoj polovini žrijeba, i na startu je očekuje duel sa Crnogorkom Dankom Kovinčić. Pobjednica meča između srpske teniserke i 81. sa WTA liste ide na Јuliju Gergeš ili Anu Karolinu Šmedlovu.

DŽumhur ponovo brani čast Bosne I Hercegovine

Kao i na Rolan Garosu i Vimbldonu, čast BiH na posljednjem Grend Slem turniru sezone braniće 94. teniser sa ATP liste Damir DŽumhur.

Damir DŽumhur (FOTO: ba.n1info.com)

Na startu njujorškog Grend slema najbolje rangiranog bh. tenisera očekuje duel sa 24. nosiocem, Bernardom Tomićem iz Australije. Bolji iz ovog meča u drugom kolu sastaće se sa pobjednikom meča Aleksandr Nedovjesov – Lejton Hjuit.

Јedini Grend slem igran na tri različite podloge

Spemnućemo i nekoliko stvari o trećem Grend slemu sezone koje možda niste znali. Takmičenje na US openu u početku se igralo na travi, u Njuportu na Rod Ajlandu.Turnir se 1911. seli u Njujork (Forest Hil), pa 1921. u Filadelfiju, da bi se 1924. vratio u Njujork. U posljednje tri godine takmičenja u Forest Hilu, igralo se na šljaci, a od 1978. na tvrdoj podlozi, tako da je njujorški Grend slem jedini turnir koji se igrao na tri različite podloge.

Newport Hall of fame (FOTO: yankeepeddlerinn.com)

Teniski centar na "Flešing Medousu" 1978. godine postao je dom US opena, da bi 2006. Nacionalni teniski centar promijenio ime u Bili DŽin King Nacioanlni teniski centar.

Turnir se igra na 17 terena, uključujući i tri najveća stadiona ("Artur Eš", "Luj Armstrong" i "Grendstend").

"Artur Eš" stadion je otvoren 1997. godine i preuzeo je ulogu centralong terena od terena "Luj Armstrtong." Izgradnja je koštala 254 miliona dolara, a ime je dobio po prvom tamnoputom igraču koji je nastupio za Dejvis kup reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Dražava.

Kapacitet mu se prošrio sa početnih 20.000 na 22.547 sjedećih mjesta, na tri nivoa, sa 90 lukuzno opremeljenih apratmana, sa pogledom na teren.

Ovo će biti posljednje izdanje američkog Grend slema na kojem će se mečevi na centralnom terenu igrati bez pomičnog krova i na kojem će mečevi igrati na "Grenstendu", koji odlazi u istoriju.

Artur Eš stadion (FOTO: en.wikipedia.org)

Od naredne godine "Artur EŠ" arena dobiće pomični krov, a igrači će igrati na novoizgrađenom "Grenstend" stadionu.

Zanimljivosti vezane za US open

- US open je drugi najstariji Grend slem, poslije Vimbldona, i igra se od 1881. Godine.

- Prva pobjednica turnira u ženskoj konkurenciji je Amerikanka Elen Hasel, koja je na takmičenju slavila 1887. Godine.

- US open je 1973. postao prvi Grend slem koji je izjednačio novčanu nagradu pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji.

- Njujorški Gren slem je 1975. postao prvi turnir iz velike četvorke koji se počeo igrati po noći.

- Јedini je Grend slem na kojem se u petom setu igra taj brejk u slučaju rezultata 6:6.

- Pit Sampras je najmlađi šampion US opena. Njemu je 1990. godine pošlo za rukom da pokori Njujork sa 19 godina.

- Trojica tenisera imaju po pet titula na US openu (Pit Sampras, DŽimi Konors i Rodžer Federer), dok u konkurenciji dama dvije igračice imaju po šest naslova (Kris Evert i Serena Vilijams).

- Od srpskih tenisera, Novak Đoković ima jednu titulu, osvojenu 2011. godine, dok je Јelena Јanković poražena u finalu od Serene Vilijams (2008. godine).

Nagradni fond

Ukupan nagradni fond na ovogodišnjem US openu povećan je za 10.5 odsto u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 42,253,400 dolara od čega će pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji pripasti po 3.3 miliona, dok će finalisti popraviti stanje na bankovnom računu za po 1.6 miliona dolara.

Pobjednicima u konkurenciji dublova pripašće po 570.000 dolara.

Pripremio: Bojan Mičić