latinica  ћирилица
31/08/2015 |  10:52 | Autor: RTRS

Mađarska: Zakrčen autoput ka Austriji, kolona 20 km

Na autoputu u Mađarskoj prema granici sa Austrijom jutros je formirana kolona automobila u dužini od 20 kilometara, nakon što su austrijske vlasti na istočnim granicama pooštrile kontrolu vozila u kojima bi mogle da se kriju prokrijumčarene izbeglice.
Mađarska - zakrčen auto put - Foto: TANЈUG
Mađarska - zakrčen auto putFoto: TANЈUG

Pored autoputa M1, u Mađarskoj je zakrčena i jedna sporedna saobraćajnica koji vodi ka granici sa Austrijom, prenosi mađarska agenciji MTI.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Јoana Mikl-Lajtner izjavila je za ORF da je Austrija pooštrila kontrolu na istočnim granicama, nakon što je prošle nedjelje u napuštenom kamionu na autoputu u toj zemlji nađeno više od 70 mrtvih izbjeglica koji su došli preko Mađarske.

Austrija se na istoku graniči sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom Republikom.

U protekla tri dana mađarska policija je uhvatila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, navodi britanska agencija.

Migranti na granici Srbija - Mađarska (foto: AP - Darko Bandić)

OTKRIVENO 200 AZILANATA, UHAPŠENO PET KRIЈUMČARA

Vlasti Austrije otkrile su oko 200 azilanata i uhapsile pet krijumčara u okviru nove operacije duž državne granice, saopštio je visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Konrad Kogler.

Kogler, genralni direktor za javnu bezbjednost u ovom ministarstvu, rekao je da su azlanti otkriveni, a krijumčari uhapšeni nekoliko časova nakon što je započeta primjena mjera koje su dogovorene sa Njemačkom, Mađarskom i Slovačkom.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Јohana Mikl-Lajtner rekla je na da provjere koje se vrše duž austrijske granice nisu klasične granične kontrole.

"Mi ne kršimo Šengen", rekla je Mikl-Lajtnerova.

Izvor: Tanjug, Srna