latinica  ћирилица
31/08/2015 |  12:58 | Autor: TANЈUG

U Crnu Goru deportovan Baranin, pripadnik ID

Asmir Mehović, iz bara, koji je teško ranjen na ratištu u Siriji gdje se borio na strani pobunjenika, deportovan je u Crnu Goru.
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org) -
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org)

Kako navodi podgorički Dan, sirijske vlasti su odluku o deportaciji donijele, jer nije bilo osnova za suđenje.

Utvrđeno je da Mehović, navodno, nije počinio ubistva ili druga krivična djela tokom boravka u toj zemlji, već je samo podržavao lokalne pobunjenike.

Mehović je odavno napustio Crnu Goru i, prema nezvaničnim informacijama, od tada se borio u više vojnih formacija počev od Iraka, preko Libije, do Sirije.

Istovremeno, iz Bara se odselila i porodica njegovog brata, čiji članovi imaju sirijsko državljanstvo i već godinama žive u toj zemlji.

Mehović je iz Bara otišao kao šesnaestogodišnjak u Irak, gdje je jedno vrijeme radio na naftnim platformama, da bi potom zarađivao kao plaćenik u raznim paravojnim formacijama.

Kako je Dan ranije objavio, deportovani Baranin pripada pobunjeničkoj jedinici u kojoj su mu saborci sunarodnici iz Plava, Rožaja, Novog Pazara, Peći i Sarajeva.

Od oktobra 2012. do danas u Siriji je na ratištima bilo 13 državljana Crne Gore - deset ih se vratilo, jedan je poginuo, a dvojica su i dalje na ratištu.