latinica  ћирилица
31/08/2015 |  15:14 | Autor: SRNA

Crnadak- Erjavec: Unaprijediti dobre odnose

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Slovenije Karlo Erjavec potvrdili su dobre odnose dvije zemlje i izrazili opredijeljenost za njihovo dalje unapređenje.
Strateški forum Bled (logo) -
Strateški forum Bled (logo)

Tokom susreta pred početak Bledskog strateškog foruma 2015, Crnadak i Erjavec razgovarali su o odnosima BiH i Slovenije i mogućnostima za njihovo unapređenje, evropskim integracijama BiH i regionalnoj saradnji.

Crnadak je potvrdio da je Sloveniji upućen poziv da bude država partner na Privrednom sajmu u Mostaru u aprilu 2016. godine i dogovoreno da Erjavec uskoro doputuje u zvaničnu posjetu BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Sagovornici su naglasili da će sa punom pažnjom pratiti provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci i u vezi s tim istakli potrebu intenziviranja saradnje dvije zemlje na ekspertskom nivou.

Crnadak je zahvalio Erjavecu za podršku koju Slovenija pruža BiH na putu evropskih integracija, a Erjavec je pozdravio nedavno potpisivanje Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, ocijenivši da to treba da bude primjer i drugim zemljama regiona.

Neposredno pred početak Bledskog strateškog foruma, Crnadak je imao kratak neformalni susret sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.