latinica  ћирилица
31/08/2015 |  18:51 | Autor: RTRS

Politička scena Srpske-vikend prestrojavanja u strankama (VIDEO)

Čini se da su političke stranke uveliko počele sa pripremom terena za lokalne izbore.
Grad Banjaluka - Foto: RTRS
Grad BanjalukaFoto: RTRS

SNSD je stavio tačku na kadrovska pitanja. Izabrano je najuže rukovodstvo stranke – potpredsjednici i Predsjedništvo.

S druge strane, SDS u problemima. Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Ognjen Tadić, zbog neodstataka kvoruma, spriječen da sprovede svoj plan.

Tih problema nema Izvorni SDS. U prepunoj dvorani formiran je Opštinski odbor stranke u Gradišci.

Idemo redom: SNSD je ekspresno izabrao najuže rukovodstvo stranke. Da je pri donošenju odluka i raspodjeli funkcija pokazano jedinstvo, potvrdio je, odmah nakon sjedice Glavnog odbora, lider stranke Milorad Dodik. Kako je novinare i danas interesovao status Igora Radojičića, Dodik je rekao da je Radojičić predsjednik Gradske organizacije, jedne od najmoćnijih i najjačih, koja traži mnogo operativnog rada, pogotovo sada u pripremama za predstojeće izbore.

Da rukovodi najmoćnijom organizacijom u Republici Srpskoj i da su na pragu još jedni lokalni izbori, zna i Radojičić koji, bez medijske pompe, uveliko vodi kampanju za svoju stranku u najvećem gradu Srpske.

U borbi za vlast u Banjaluci – Ognjen Tadić podigao je bijelu zastavu. Da li je zanesen svjetlima Sarajevo grada ili je strah od rivalstva, uglavnom, ne želi više da rukovodi Gradskim odborom u Banjaluci. Za svog nasljednika izabrao je Branka Blanušu, što je izazavalo nezadovoljstvo u stranci. Za raskol, Ognjen Tadić je optužio bivše stranačke kolege koji su, zbog politike rukovodstva stranke, SDS napustili.

"Imali smo na leđima ljude tipa Stevnadića koji su radili. Sve u tom periodu da naprave raskol u stranci, da prave lične kampanje i da nam naprave probleme", rekao je Tadić.

Poslanik Slobodnog srpskog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Srpske Nenad Stevandić odgovara: "Što se tiče skupštinske Gradskog odbora SDS-a, gdje sam čuo da sam nekoliko puta bespotrebno pominjan, ukoliko se SDS odlučio da drži kvorum Bakiru Izetbegoviću na njegovoj skupštini na kongresu SDA, onda ne može očekivati da članstvo SDS-a, koje baštini patriotizam i nacionalnu politiku drži kvorum takvom rukovodstvu. Tako da izdajnička politika mora da se plati".

Dok banjalučki SDS muku muči sa kvorumom, tek oformljeni Izvorni SDS sa tim, bar za sada, nema problema. Konstituisanje Opštinskog odbora u Gradišci bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta u sali Kulturnog centra. Očekuju da će i Slobodni demokratski srpski klub u Narodnoj skupštini do kraja godine biti i bogatiji.

Slavko Dunjić, predsjednik Političkog savjeta Izvornog SDS-a, rekao je da poslije današnjeg velikog Sabora SDS-Izvornog SDS-a neće biti teško, te da se nada da će mnogi prijatelji iz Kluba poslanika SDS-a, uskoro i ulaziti u njega.

Veliki događaj, kako ga Dunjić nazva, dobio je podršku i prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika. Dešavanja u sali, kaže, podsjetila su ga na vremena stvaranja SDS-a i Republike Srpske. Sada žali zbog nejedinstva stranke.

Obračun političkih partija u Srpskoj poslije oktobarskih izbora nastavljen je na lokalnom nivou. U nekim opštinama su već prekomponovane skupštinske većine. Ona poput Gradiške je čekala sudski epilog. A do lokalnih izbora je više od godinu dana. Promjene stranačkih dresova, nezvanično, tek predstoje. I to već u septembru i ponovo u SDS-u.