latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:05 | Autor: TANЈUG

Obama: Klimatske promjene - izazov sadašnjosti

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je danas da klimatske promjene nisu više problem budućnosti već izazov sa kojim treba sada da se suočimo i koji će obilježiti naredni vijek.
Barak Obama - Foto: AP
Barak ObamaFoto: AP

On je, takođe, priznao da su SAD igraju veliku ulogu u klimatskim promjenama, prenosi AFP.

Kako je rekao, Amerika je drugi najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte, odmah iza Kine i obavezala se da će do 2025. godine, u odnosu na 2005. godinu, smanjiti emisiju tih gasova za 26 do 28 odsto.

"Amerika prepoznaje svoju ulogu u izazivanju tog problema i prihvata odgovornost za njegovo rješavanje", rekao je Obama na konferenciji o klimatskim promenama u Aljasci.

On je istakao da su klimatske promjene "hitna i rastuća" prijetnja, koja se dešava "ovde i sada", a ne rešava dovoljno brzo.

One će, kako je dodao, obilježiti dramatičnije nego bilo koji izazov prije njih konture ovoga vijeka.

"Ljudska aktivnost ugrožava klimu mnogo brže nego što smo mislili", rekao je američki predsjednik istakavši da je nauka dokazala da je nekada daleka prijetnja sada prisutna.

Kako je dodao, klimatske promjene koje se ne kontrolišu uskoro će biti okidač svjetskog konflikta i time "osuditi našu djecu na planetu bez mogućnosti za popravljanje", prenosi AP.

Način na koji stanovnici Aljaske žive je već promjenjen, istakao je Obama.

On je, takođe, podsjetio na promjene poput odmrzavanja lednika, toplijih i kiselijih okeana i rijeka, migracija vrsta, erozija obala i sve dužih trajanja sezona šumskih požara.

"Ne reagujemo dovoljno brzo", naglasio je Obama.

Američki predsjednik izrazio je nadu da će konačan dogovor o zaštiti planete biti postignut u decembru na sastanku u Parizu, na kojem će se okupiti svjetski zvaničnici kako bi se dogovorili o ogrančavanju rasta globalne temperature na dva stepena Celezijusa, što je nivo iz predindustrijske ere.