latinica  ћирилица
02/09/2015 |  12:39 | Autor: RTRS

Dokumentarnom filmu "Dajak ultramaraton" treće mjesto na "Čorta festu"

Novinar RTRS-a Igor Ninković osvojio je treće mjesto na festivalu planinarsko-avanturističkog filma “Čorta fest“ u Inđiji sa svojim dokumentarnim filmom "Dajak ultramaraton" o jednistvenom banjalučkom dajaku.
Scena iz dokumentarnog filma o dajaku - Foto: SRNA
Scena iz dokumentarnog filma o dajakuFoto: SRNA

Priča o dajaku zasnovana je na priči o dvadesetak Banjalučana, koji se istinski bave ovim sportom ili rekreacijom na Vrbasu, da naprave “ultra maraton“. Tako je i nastala ideja da se uradi dokumentarni film o čamcu koji krasi Banjaluku skoro od njenog postojanja.

Grupa entuzijasta došla je na ideju da “dajak čamce“, jedinstvene u svijetu, izguraju uzvodno rijekom Vrbas i nazad. Svojevrsni ultra maraton u dužini od 34 kilometara, pogotovo uzvodno, nije bilo lako izvesti.

Važno je učestovati, nije važno pobijediti, bila je deviza ultramaratona. Na ovu stazu krenulo je osam čamaca sa 24 dajakaša, a svi učesnici uspješno su završili takmičenje. Kako kažu, "čamac je način života, to nije ni simbol, ni suvenir, on se živi".

Festival planinarskog i avanturističkog filma održan je u Čortanovcima kod Inđije u okviru manifestacije Dunavske čarolije. Festival ima međunarodni karakter jer su pristigli filmovi ne samo iz regiona, već i iz drugih zemalja.