latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:39 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej na kanonizaciji srpskih svetih misionara u SAD

Patrijarh srpski Irinej borvi u arhipastirskoj posjeti srpskim pravoslavnim eparhijama u SAD i u Kanadi tokom koje će mu biti uručen počasni doktorat iz bogoslovskih nauka.
Patrijarh srpski Irinej u posjeti SAD (Foto: spc.rs) -
Patrijarh srpski Irinej u posjeti SAD (Foto: spc.rs)

Najvažniji razlog posjete, koje će trajati do 24. septembra, jeste svečani čin kanonizacije i proglašavanja svetim misionara srpskog porijekla episkopa Mardarija /Uskokovića/ i arhimandrita Sevastijana /Dabovića/ zvanično 5. septembra.

Srpska pravoslavna crkva uvrstila je u svece ova dva srpska prosvetitelja na američkom kontinentu na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 30. maja.

Svečanosti ovim povodom počele su juče, a biće nastavljene danas i sutra u sjedištu Eparhije zapadnoameričke u Alhabri /Los Anđeles/, u organizaciji episkopa zapadnoameričkog Maksima.

Patrijarh srpski Irinej u posjeti SAD (Foto: spc.rs)

Kao specijalni gosti najavljeni su patrijarh Irinej i episkopi SPC na sjevernoameričkom kontinentu, kao i visoke ličnosti iz političkog, umjetničkog i kulturnog svijeta, ne samo iz Amerike, nego i iz Evrope, posebno sa prostora prethodne Јugoslavije.

Poslije jutrenja, danas će biti obavljen čin kanonizacije, odnosno ulazak patrijarha, unošenje moštiju i ikona novih svetitelja, svečana patrijarška liturgija tokom koje će biti obavljen i zvaničan čin pribrojavanja Saboru svetih Srba ovih novih svetaca, dok je uveče predviđen kulturno-umjetničkim program.

Za sutra je predviđena je Božanska liturgija, prijem za arhijereje i ugledne goste u eparhijskoj rezidenciji, a potom će 8. i 9. septembra crkvena delegacija obići San Francisko i tamošnju crkvu.

Patrijarhu Irineju će 11. septembra na Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku biti uručen počasni doktorat iz bogoslovskih nauka, nakon čega će patrijarh održati predavanje o temi "Bogoslovlje kao nada za budućnost Crkve".

U pratnji patrijarha Irineja su episkop žički Јustin i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, protojerej-stavrofor Predrag Puzović, dekan beogradskog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Bogoljub Šijaković.

U delegaciji su i arhimandrit Pavle iz manastira Ostroga, jeromonah Ilarion, kao i monoge visoke ličnosti, među kojima umjetnici i kulturni radnici, kao što su Slobodan Trkulja i Miloš Đajić.