latinica  ћирилица
06/09/2015 |  13:51 | Autor: SRNA

Stanari- Pomen za 283 poginula borca

U opštini Stanari danas je služen pomen za 283 borca Vojske Republike Srpske sa područja Stanara poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeni su vijenci na spomen-obilježja.
Stanari - pomen - Foto: SRNA
Stanari - pomenFoto: SRNA

Paroh Stanislav Rađen rekao je nakon liturgije u parohijskoj crkvi Svete Petke Paraskeve da se danas odaje pomen borcima koji su dali život braneći svoje domove, a ne za tuđe interese i u stranim zemljama.

"Svaki spomenik, pa i onaj mali je veliki, jer je posvećen onima koji su dali ono najvrijednije što su imali - svoj život", istakao je paroh Rađen.

Delegacija opštine Stanari položila je vijence na spomen-obilježja, a prema riječima mještanina i narodnog poslanika  Gorana Јerinića, ovaj pomen je i sjećanje na sve žrtve koje su dale život u Otadžbinskom ratu za Srpsku.

Јerinić je rekao da se odavanje počasti poginulim borcima sa ovog područja realizuje u okviru programa obilježavanja prve godišnjice od obnavljanja opštine Stanari, koja se proslavlja u srijedu, 9. septembra.

 Zamjenik načelnika opštine Stanari Saša Đukić rekao je da opštinska uprava vodi računa o boračkoj populaciji, te da je izdvojila budžetska sredstva za rad boračke organizacije. Najavio je veća budžetska izdvajanja za narednu godinu, da bi se mogle finansirati obaveze opštine za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari Miladinko Kovačević naveo je da su sa područja Stanara poginula 283 borca i izrazio zadovoljstvo komunikacijom sa organima lokalne vlasti koje su za potrebe obnove spomenika izdvojile oko 6.000 KM.