latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:42 | Autor: RTRS

Obilježene 23 godine od stradanja Srba na Crnom Vrhu (VIDEO)

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomen ploču koja je više puta bila skrnavljena, na Crnom Vrhu kod Zvornika obilježena je 23 godišnjica stradanja 11 civila i pripadnika policije i Vojske Republike Srpske koje su 10. septembra 1992. godine ubile muslimanske jedinice iz Srebrenice.
Obilježeno stradanje Srba na Crnom vrhu - Foto: Screenshot
Obilježeno stradanje Srba na Crnom vrhuFoto: Screenshot

U napadu muslimanskih snaga prije 23 godine ubijen je i dvadesetjednogodišnji Dušan, sin Vojislava Novčića.

Vojislav Novčić, izgubio je sina i unuka, dok mu je snaha ranjena. On je ostao sa ženom invalidom i, kaže, "eto, živim kako znam, kako mogu, kako umijem."

Na današnji dan prije 23 godine muslimanske jedinice, na Crnom Vrhu, na magistralnom putu Zvornik - Tuzla napravile su zasjedu i napale srpske kolone vozila, ubijajući i paleći sve što im se našlo na putu.

"Јedan specifičan zločin, s ozbirom da je u to vrijeme kada se desio zločin desio se u dubini teritorije Republike Srpske, a kao što je poznato svima da je zločin počinjen od strane srebreničkih muslimana koji tad u to vrijeme ničim nisu bili izazvani", kaže Milivoje Marković iz Organizacije porodica poginulih boraca Zvornik.

Bol porodica ubijenih čini većim podatak da ni za ovaj zločin, kao ni za brojne druge počinjeni nad Srbima niko nikada nije odgovarao, ali, kažu, i da Sud i Tužilaštvo BiH ignorišu srpske žrtve.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske ističe da oni podržavaju, referendum o pravosuđu BiH, ako bude raspisisan, da se, kako kaže, "to jednom raščisti, jer znamo kako je do sada radilo Tužilaštvo i kako je radilo sudstvo u Bosni i Hercegovini."

Naglašeno je da se nikada ne smije zaboraviti zločin nad Srbima ovog kraja, ali i da je neophodno veće angažovanje svih srpskih političkih partija kako bi se počinioci, konačno izveli pred lice pravde.