latinica  ћирилица
11/09/2015 |  19:12 | Autor: RTRS

Suša smanjila prinose u voćarstvu, voćari ipak zadovoljni (VIDEO)

Suša je ove godine smanjila prinose i u voćarstvu, osim u zasadima koji imaju obezbijeđen sistem zalijevanja. Voćari su , ipak zadovoljni kvalitetom, nadaju se da će uspjeti prodati ovogodišnji rod.

 U Gornjim Podgradcima kod Gradiške održani su Deseti dani voća Potkozarja, privredna manifestacija na kojoj su 74 izlagača predstavili ovogodišnju voćarsku proizvodnju opštine Gradiška.

 I pored klimatski teške godine većina voćara opštine Gradiška uspjela je da proizvede kvalitetno voće , koje za sada ima dobru cijenu na tržištu.

"Pa godina je bila izrazito sušna i ko je imao sistem za navodnjavanje to se dobro vidi, jabuka  je jako dobra kod takvih proizvošača, ustvari super je", rekao je voćar iz Gornjih Podgradaca Zvjezdan Panić. 
Darko Iišević ,voćar iz Sovjaka ističe da je šljiva  ove godine podbacila u mnogim zasadima ali rađa redovno i da je imao stvarno dobar prinos pogotovo na sorti Eleni.

Osim povoljne otkupne cijene ove godine voćari mogu računati i na dodatne podsticajne mjere Vlade Republike Srpske.

Pomočnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kaže da su to mjere podrške nabavci boks paleta dakle ambalaže i mjera podrške podizanju protivgradnih mreža, a do ovog trenutka oko 30 voćara je već podnijelo zahtjev.

Podsticajne mjere daju rezultate, jer je iz godine u godinu voćarska proizvodnja sve kvalitetnija. Problem predstavlja količina koja još nije dovoljna da se Srpska uključi na globalno svjetsko tržište.

"Ono što moramo kao cilj imati to je da moramo pojačati našu ukupnu proizvodnju i obezbjediti da Republike Srpska može u regionalnom smislu da bude ponuđač roba a sa usitnjenom i malom produkcijom veoma je teško se nametnuti u već stvorenim globalnim okvirima", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvi koraci u opštini Gradiška, koja je izrazito voćarski kraj, u tom pravcu već su načinjeni.

"U saradnji sa njemačkom razvojnom agencijom Giz u toku smo projekta gdje bi kroz robnu marku ,,Sava garden,, objedinili svu značajniju voćarsku i povrtarsku proizvodnju radi jedinstvenog nastupa u tržnim marketima" istakao je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

Procjena je da će ove godine u opštini Gradiška biti ubrano oko 30.000 tona voća , od čega je jabuka sa 20.000 tona vodeća vrsta voća.