latinica  ћирилица
16/09/2015 |  19:48 | Autor: SRNA

"Rimski municipijum" najznačajnije arheološko istraživanje u Srpskoj

"Rimski municipijum" u Skelanima jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta ne samo na području Srpske, nego BiH i regiona, izjavila je vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur.
Milica Kotur i Svetlana Marković - Foto: SRNA
Milica Kotur i Svetlana MarkovićFoto: SRNA

Koturova je rekla da se ovaj grad nalazio u rimskoj pokrajini Dalmacija, na području bogatom, ne samo vodom, već i rudama.

Ona je navela da je to bio veliki grad, sa palatama, bogato dekorisanim vilama i drugim objektima.

Koturova je dodala da to potvrđuju i tri lokacije na kojima su rađena arheološka istraživanja – Brankova njiva, Ankino dvorište i Zadružni dom.

- Na lokaciji Zadružnog doma izvršena su i najveća istraživanja. Tu se nalazi rimska vila rustika koja je prošle godine otkrivena na 900 metara kvadratnih, a u kojoj je pronađen hipokaust, odnosno podno grijanje - rekla je Koturova na promociji izdanja Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" - "Turistički vodič kroz Arheološki muzej `Rimski municipijum`".

Ona je podsjetila da su 2008. godine počela zvanična arheološka istraživanja u Skelanima, nakon 112 godina kada je iskopavanja vršio arheolog Karlo Pač.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Svjetlana Marković rekla je da će vodič svima koji su zainteresovani za ova arheološka istraživanja pomoći da se upoznaju o dosadašnjim nalazištima.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske 2009. godine donijela Odluku o utvrđivanju arheološkog kompleksa Skelani kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, te da je odlukom Vlade Republike Srpske 2010. godine osnovan Arheološki muzej "Rimski municipijum" kao centralna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem arheološkog kompleksa Skelani.

- U vodiču je obrađena istorija Skelana, te dat prikaz rimskih ciljeva i razloga pokoravanja ovih prostora, bilo da su ekonomski ili vojni - navela je Markovićeva.

Ona je poručila da spomenici povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost, te da se nada da će vodič biti podstrek za dalja istraživanja i prezentovanja svih nalazišta.