latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:39 | Autor: Agencije

U Beču ugrađena prva minijaturna srčana pumpa

Ugrađujući po prvi put u svijetu novu srčanu pumpu jednom pacijentu na Univerzitetskoj klinici za hirurgiju u Beču, Medicinski fakultet u tom gradu je uspostavio još jednu prekretnicu u savremenoj medicini.
Srčana pumpa (Foto: HeartWare Inc.) -
Srčana pumpa (Foto: HeartWare Inc.)

Prema riječima Gintera Laufera, načelnika odjeljenja za srčanu hirurgiju, ova minijaturna srčana pumpa se smatra značajnim napretkom u terapiji srčane slabosti i potencijalno bi mogla da promjeni terapiju srčane insuficijencije. Ova pumpa nove genereacije je prvi put ugrađena u Engleskoj i na Klinici Medicinskog fakulteta u Beču.

Nova srčana pumpa se može programirati prema više tipova krvnih tokova kako bi se poboljšao krvotok kod pacijenata sa povećanom srčanom insuficijencijom. Algoritam pulsa omogućava ljekarima pojedinačno podešavanje implanta svakog pacijenta.

Ova pumpa zauzima veoma malo prostora i idealna je za minimalno-invazivne zahvate implantacije. Metoda kojom se ovo pomagalo ugrađuje preko malih rezova na koži razvijena je prethodnih godina na Odjeljenju za srčanu hirurgiju Klinike Medicinskog fakulteta u Beču.