latinica  ћирилица
22/09/2015 |  12:04 | Autor: RTRS

Uspješna operacija šake u Univerzitetskoj bolnici Foča (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča komplikovanim hirurškim zahvatom prvi put u Srpskoj uspješno su spojeni odrezani prsti sa šakom .
Operacija šake - Foto: RTRS
Operacija šakeFoto: RTRS

Operacija je trajala više od četiri časa i nakon trinaest dana ljekari tvrde - dvadesettrogodišnji Rogatičanin Aleksandar Radović, uz fizikalnu terapiju, uspijeva da pokreće prste na lijevoj ruci.

- To je bio radni dan kao svaki drugi. Radio sam za cirkularom, trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene, rekao je Radović potresujući dešavanje od prije dvije sedmice.

Nakon nezgode odmah je iz Rogatice prebačen u fočansku bolnicu. Operacijom koju su predvodili Dražan Erić plastični hirurg, Maksim Kovačević ortoped i Milivoje Dostić , anesteziolog uspjeli su da mu spasu funkcije lijeve šake.

Mikrohiruški kompleksan operativni zahvat zahtijevao je da se dobro povežu – arterije, tetive, nervi i vene.

- To je u suštini najteži nivo za remplantaciju. Morate da napravite tako dobre anemostaze tih malih krvnih sudova i arterjiski i venski da bi ta šaka cirkularno profunkcionisala, istakao je doc. dr Dražan Erić šef Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča.

Aleksandar će za koji dan na kućno liječenje. Srećan je da su fočanski stručnjaci uspjeli da vrate život uništenoj šaci , koja njegovoj porodici obezbjeđuje egzistenciju.