latinica  ћирилица
22/09/2015 |  13:43 | Autor: SRNA

Isaković: Od 153 ministra, svega 23 su žene

Od 153 ministra u Savjetu ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama, svega 23 su žene ili 14,8 odsto, što govori o apsolutnoj nezastupljenosti žena i njihovoj potpunoj diskriminaciji, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH Mirsad Isaković.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, trenutnim stanjem rodne ravnopravnosti u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti ne može se biti zadovoljno, budući da stanje ne odražava ono što zakon o ravnopravnosti polova propisuje, a to je minimum od 40 odsto zastupljenosti oba pola.

- Mi imamo danas situaciju da u pojedinim kantonima u izvršnoj vlasti nemamo zastupljenu nijednu ženu - rekao je Isaković i kao primjer naveo Zeničko-dobojski kanton.

Kako bi se poboljšala zastupljenost žena u vlasti, Isaković predlaže zakonsko obezbjeđivanje mehanizama koji bi garantovali zakonom propisanu minimalnu zastupljenost oba pola od 40 odsto.

Direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić konstatovala je da se o ravnopravnosti polova u BiH konstantno razgovara, ali da su pomaci mali.

- Potrebna je šira društvena svijest kako bi se pomjerile stvari u ravnopravnosti polova - istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je BiH, kao i sve druge zemlje, po brojnim konvencijama i međunarodnim dokumentima dužna da stvori okruženje da se žene mogu uključiti i djelovati u javnoj sferi u svim oblastima, naročito u politici i tamo gdje se donose odluke.

- Јedna je priča o broju žena i postotcima, 40 odsto ništa ne garantuje, to je na kandidatskim listama, a ne omogućava 40 odsto u parlamentima. Suštinski je pomak omogućavanje ženama da budu sastavni dio odlučivanja i ima puno prostora za djelovanje, naročito kad su u pitanju imenovane funkcije - zaključila je Hadžiabdićeva.

Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra najavio je pokretanje inicijative za uvođenje obavezne zastupljenosti žena u Savjetu ministara BiH, te vladama entiteta i kantona ne manje od 40 odsto, što bi se počelo primjenjivati od narednih opštih izbora 2018. godine.

Gavrić je najavio i prijedlog da na izbornim listama obavezna kvota zastupljenosti žena iznosti 50 odsto i da se kompenzacioni mandati dodjeljuju manje zastupljenom polu.

U Sarajevu se danas, u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova parlamenta BiH i u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova, održava tematska sjednica "Ravnopravnost polova i politička participacija u BiH".

Na sjednici su učešće uzeli predstavnici entitetskih, kantonalnih i Komisije za ravnopravnost polova Brčko distrikta, džender centara Republike Srpske i Federacije BiH, Ministarstva za ljudska prava BiH te drugih vladinih i nevladinih institucija.