latinica  ћирилица
27/09/2015 |  16:20 | Autor: SRNA

Otkriveni temelji srednjovjekovne crkve

Na lokalitetu Crkvište na brdu Borovac u srebreničkom selu Orahovica otkriveni su temelji i zidine pravoslavne crkve, stari više od 550 godina.
Brdo Borovac - Foto: SRNA
Brdo BorovacFoto: SRNA

Mjesni paroh protojerej Aleksandar Mlađenović rekao je da su to ostaci srednjovjekovne crkve koja je tu postojala prije turske okupacije ovih krajeva.

"Arheolozi treba tačno da utvrde iz kog vijeka je ta crkva koja je porušena u doba turske vladavine. Tu su otkriveni i ljudski skeleti sahranjivani u crkvenoj porti, kao i austrijski novčići i drugi arhefakti o čijoj vrijednosti i značaju će ocjenu dati stručnjaci", istakao je Mlađenović.

On je istakao da su ostaci crkve pronađeni prije nekoliko dana prilikom uređenja ovog lokaliteta gdje je prije godinu podignut krst i pravoslavni vjernici namjeravaju da grade crkvu.

"Pokazalo se da ovaj lokalitet nije slučajno nazivan Crkvište. Mnogo lokacija u BiH nose takve nazive jer su u narodu ostala sjećanja da su se na tim mjestima nekada nalazile crkve koje su porobljivači i okupatori rušili", rekao je Mlađenović.

Mještani Orahovice vjerovali su u legendu koja je prenošena sa generacije na generaciju da je naziv Crkvište na Borovcu nastao zbog crkve koja se tu nekada nalazila i željeli su da na toj lokaciji grade hram.

"Prilikom čišćenja i pripreme terena za izgradnju crkve naišli su ostatke, odnosno temelje nekadašnje srpske bogomolje dimenzija 10 sa šest metara, što je potvrdilo da nije riječ o izmišljenoj nego o legendi koja je odraz istinskog pamćenja i nezaborava narodnog i na tim temeljima ponovo žele izgraditi hram", naveo je Mlađenović.

On je istakao da je ovo arheološko otkriće još više učvrstilo volju vjernika ovog i susjednih srpskih sela da se na Crkvištu iznad Orahovice ponovo podigne crkva i nakon više vijekova da legenda o postojanju hrama na Borovcu postane nova stvarnost, a da zvuk crkvenog zvona to potvrdi.

Mlađenović je najavio da će arheolozi za nekoliko dana posjetiti ovo nalazište i da će tek nakon obavljanja arheoloških radova biti nastavljeni radovi na uređenju terena za izgradnju crkve. /kraj/mp/ab/foto