latinica  ћирилица
27/09/2015 |  17:04 | Autor: Večernje novosti

Šta ovakve promjene vremena rade vašem tijelu?

Promjene vremena i nagli temperaturni prelazi tokom posljednjih nekoliko nedjelja, uzdrmali su organizam kod hroničnih bolesnika, naročito onih koji imaju srčanih problema, pišu Večernje novosti.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Zbog toga je posljednjih dana povećan priliv pacijenata u hitnim službama, pa je bilo znatno više posla za kardiologe. Prema riječima dr Milana Zlatara, kardiologa i načelnika prijemne službe za urgentnu internu medicinu u Urgentnom centru KCS, na tegobe su se najčešće žalili kardiovaskularni bolesnici:

- Najviše je bilo aritmija, embolija pluća i pacijenata sa hipertenzivnom krizom. Oni koji boluju od aritmija imali su češća preskakanja srca, pa smo morali da im mijenjamo terapiju, dok su oni koji pate od hipertenzije dolazili sa povišenim krvnim pritiskom koji nisu mogli da regulišu postojećom terapijom.

Većinom su se žalili na bolove u grudima, ubrzan srčani rad i malaksalost, koji su posljedica neprilagođenosti organizma na promjenu atmosferskog pritiska, vlažnosti u vazduhu i visoke temperature.

"Svakom pa i zdravom organizmu potrebno je vrijeme da se prilagodi na promjenu vremena, a one su posljednjih nedjelja bile veoma česte. Bilo da se iz hladnih dana ulazi u topao period ili obrnuto, tijelo mora da se prilagodi, što između ostalog čini i preko krvnog pritiska. Oni koji imaju visoke vrijednosti krvnog pritiska na promjenu reaguju skokom, pa je i terapiju u tom slučaju potrebno prilagoditi trenutnom zdravstvenom stanju pacijenta", objašnjava dr Zlatar.

Nagla povećanja ili spuštanja temperature vazduha mogu da budu okidač i za neke srčane bolesti za koje pacijent nije ni znao. Dodatni faktori mogu da budu i pretjerano pušenje, veći unos kofeina, alkohola, pojedinih lijekova ili stres izazvan jakim emocijama ili produženom napetošću. Nagle promjene vremena pogađaju i one koji pate od niskog krvnog pritiska. Pad pritiska je često dramatičniji u doživljavanju i njega prate umor, vrtoglavica, osjećaj malaksalosti i bezvoljnosti koji dugo traje. Međutim, i kod skoka pritiska mogu da se jave isti znaci, ali su tada praćeni glavoboljom.