latinica  ћирилица
28/09/2015 |  16:35 | Autor: RTRS

Doboj: Grad tužio privrednike koji se nisu odazvali na mobilizaciju (VIDEO)

Grad Doboj tužio je 8 privrednika koji se nisu odazvali na mobilizaciju radi čišćenja tokom prošlogodišpnje poplave i nakon nje. Po osnovu tog prekršaja mogu biti novčano kažnjeni od 1.000 do 10.000 maraka. Na sudu su, međutim, završili i oni koji su se odazvali na mobilizaciju, ali ne zbog "prenaduvanih" faktura koje su ispostavili gradu za obavljene poslove već zbog toga što im grad nije platio, pa su se odlučili na tužbe .
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Među osam privrednika koje je grad tužio je i preduzeće "Dijamant". Slobodan Ninković kaže da je sudiji predočio da je poziv za mobilizaciju napisan 30. maja, premda je odluka o mobilizaciji glasila na 2. juni. Na adresu preduzeća stigao je tek 10. juna, ali na njemu, kaže nije bilo ni adrese na koju treba da se javi.

- Tražimo oslobađajuću odluku jer mi smo dokazali da smo radili na dobrovoljnoj bazi bez naknade, goriva, znači na dobrovoljnoj bazi smo učestvovali u čišćenju grada - rekao je Slobodan Ninković iz preduzeća "Dijamant".

Onaj ko se nije odazvao na mobilizaciju, onako kako zakon nalaže, treba da snosi posljedice, kažu nadležni. Pred sudom mogu da dokazuju zašto su se oglušili o pozive grada.

- Mi njih nismo dali za prekršaj sudu da li su čistili ili nisu, ali je činjenica da nisu dali Civilnoj džzaštiti, čiji sam ja šef bio, ono što smo tražili i zato im sad na sudu ide taj prekršajni postupak - kaže Milko Vidaković iz Civilne zaštita grada Doboja.

Grad je nakon poplave čistilo i kamionima odvozilo smeće nekoliko privrednika. Gradu su ispostavili fakturu koja ukupno iznosi oko 1.330.000 maraka. Јavnost je smatrala da su računi "prenaduvani" i da su ti privrednici zarađivali na nevolji koja je zadesila grad. Sretko Đurković kaže da je njegova firma naplatila 106 hiljada maraka i da je svaka marka zarađena, što je i na sudu dokazivao.

- S ponosom ističem da to odgovara skoro pa realnoj cijeni uz malo zarade. I na kraju, mi nismo odredili cijenu nijednog kubika, blokadom su pare stigle, nije bila volja opštine, sud je naložio i blokirana su sredstva - kaže privrednik Sretko Đurković.

Na sudu su završili i pojedini građani. Oni koji su ignorisali poziv grada da se uključe u čišćenje kažnjeni su sudskom presudom sa po 100 maraka i uslovno šest mjeseci. Riječ je o ukupno 30 lica, uglavnom povjerenika Civilne zaštite.