latinica  ћирилица
29/09/2015 |  07:56 | Autor: RTRS

Dan sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića

Na groblju u selu Komlenac, kod Kozarske Dubice, obilježena je dvadeset četvrta godišnjica stradanja Milana Tepića, posthumno odlikovanog narodnog heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata.
K.Dubica - Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
K.Dubica - Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Svojim junaštvom on je zauvijek postao dio herojske srpske istorije, a njegovo ime nose ulice od rodne Kozarske Dubice i ostalih krajeva Potkozarja do Srbije. Njemu u čast, Republika Srpska ustanovila je orden za posebne zasluge u ratu. 

Prije dvadeset četiri godine, major Јugoslovenske narodne armije, Milan Tepić, braneći svoju državu i narod, digao je u vazduh sebe i vojno skladište kasarne u Bedeniku, kod Bjelovara. Nije se povukao pred hrvatskim vojnicima, koji su opkolili bjelovarsku kasarnu, već je učinio herojsko djelo i ušao u legendu. Njegov grob u rodnom dubičkom Komlencu svake godine obilaze brojne delegacije.

- U tim godinama se ne postaje major, postaje se u nekim zrelijim godinama, međutim djelo koje je Milan tepić napravio nije samo verifikovano sa činom majora, nego to je naš narodni heroj i jedni iz raspalih Republika bivše Јugoslavije, rekao je Miko Škorić, pukovnik u penziji.

Brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće, a njegova porodica, daleko od očiju javnosti. Major Milan Tepić posthumno je odlikovani narodni heroj proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: RTRS

- Major Tepić je dao jedno ohrabrenje srpskom narodu i pozvao na taj način na homogenizaciju srpskog naroda a kasnije i na formiranje naše Vojske Republike Srpske, koja je i sačuvala naše prostore, naš narod i naše teritorije, istakao je Dragoljub Ćibić, predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica. 

U Kozarskoj Dubici u planu je i izgradnja spomenika, a njegovo ime uskoro bi trebalo da dobije i Sportska dvorana u ovoj opštini.

- Dubica se ponosi time što je Milan Tepić rođen ovdje u Komlencu, što je završio Gimnaziju ovdje u Kozarskoj Dubici, a njegovo djelo mora služiti za nauk novim generacijama i kao vječna inspiracija, naglasio je Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Riječi majora Milana Tepića: „Јednom ljudi daju riječ. Ona ostaje ili se pogazi. Јa sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško“, nalaze se na svim transparentima širom Dubice, povodom Septembarskih dana odbrane od hrvatske agresije.