latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:06 | Autor: Večernje novosti

Božić: Porazi nisu smak svijeta

Košarkaši Partizana NIS, poslije tri evropske provjere u kojima su poraženi, vratili se u Beograd.

Ako je do školskih košarkaških lekcija i sticanja iskustva, kako je objasnio Petar Božić, onda ih mladi i (ne)formiasni sastav Partizana NIS, baš "stekao" na posljednje tri provjere, tokom nedjelju dana gostovanja - od Grčke do Francuske. Realno, ništa osim ubjedljivih poraza, nije se ni očekivalo od tima u kome se samo Čedomir Vitkovac ističe sa malo više sezona profesionalnog staža. A pozivi za obilježavanje "zvjezdanog" igračkog jubileja Panatinikosa, ili Tonija Parkera i Asvela, stigli su na adresu u Humskoj, kada baš nije bio izvjestan početak od nule, kadrovske promjene (predsjednik, trener) i drastične promjene klupske koncepcije.

Uz posljednje, ide i minimum ambicija u predstojećeoj tranzicionoj sezoni, pa i brojni porazi i pripremnom periodu.

- Sastav Partizana je takav, kakav, pa i ova mini turneja po Francuskoj je jedna velika iskustvena lekcija u lijepom ambijentu. To je velika škola za mlade igrače, ali ne zaboravite da nismo stavili tačku na sastav – kaže trener crno-bijelih.

Božić kaže da žele da što prije komletiraju ekipu, i dodaje, da im vrijeme nije saveznik, iz već poznatih razloga zašto se sve radi u minut do 12. "Međutim, važnije je da povučemo prave poteze zbog kojih se kasnije ne bi kajali", indirektno podsjeća na vrlo limitirana raspoloživa sredstva za igrački kadar.

Na pitanje psiholoških posljedica od ukupnog minusa (58) iz tri meča, smatra da to nije ništa alarmantno.

- Ne znam zašto na tome insistirate. Pa, u sportu ima pobjeda i poraza, to se uvijek dešava. I kada nešto dobro ne uradite, izvučete pouke, a ne potonete. Niko od trenutnog tima Partizana nije očekivao da može ravnopravno da se nosi sa kompletnim, izuzetno kavlitetnim i budžetski jakim ekipama. Gubili su i neki drugi sa velikom razlikom, pa se ne diže prašina - navodi on.

- Iz svakog neuspjeha izvučeš pouke da bi jednog dana stao na noge. Pred ovim momcima je još puno godina igranja, pozitivnih, ali i negativnih raspleta. Na to ne utiču dvije, tri utakmice pripremnog perioda - zakljičio je Božić.