latinica  ћирилица
06/10/2015 |  09:58 | Autor: SRNA

Izrael: "Hamas" priznao ubistva Јevreja

Izraelske vlasti saopštile su danas da je pet članova militantne palestinske grupe "Hamas" priznalo prošlonedjeljni napad i ubistvo izraelskog bračnog para u prisustvu njihovo četvoro djece.
Izraelska vojska - Foto: TANЈUG
Izraelska vojskaFoto: TANЈUG

Taj napad bio je okidač za talas nasilja koje je uslijedilo narednih pet dana.

Posljednji incident dogodio se danas, kada su dvojica palestinskih tinejdžera ubijena u sukobima sa izraelskim snagama, nakon što su dva Izraelca juče nožem ubijena u Јerusalimu.

"Mi ćemo vrlo oštro reagovati protiv terorizma i protiv njegovog podsticanja", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u televizijskoj izjavi povodom hapšenja petorice pripadnika "Hamasa".

Premijer je dodao da nijedan pobunjenik ni podstrekač nisu "sigurni" te da su izraelskim vojnim snagama date odriješene ruke.

Netanjahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas sinoć su sazvali hitne sastanke kako bi razgovarali o pogoršanju bezbjednosne situacije.

Palestinsko društvo "Crveni polumjesec" registrovalo je tokom najnovijih sukoba oko 500 povrijeđenih lica. Putevi kroz Zapadnu obalu i istočni Јerusalim blokirani su zbog najnovijih izraelskih blokada kao i zbog spaljivanja guma i kamenja koje su bacali Palestinci.

U proteklih pet dana ubijeno je četvoro Izraelaca i četiri Palestinca, prenosi AP.