latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:17 | Autor: TANЈUG

Bild: Zašto je Merkelova tako čvrsta u stavu o izbjeglicama?

Zašto je njemački kancelar Angela Merkel, u čiju zemlju će prema najnovijim saznanjima do kraja godine stići čak 1,5 miliona izbjeglica, tako čvrsta u stavu da njena država s tim problemom može izaći na kraj, pitanje je na koje je danas tabliod "Bild" odgovorio da je tu riječ o liderstvu.

"Ona želi da pokaže liderstvo", navodi tabliod i piše da bi, ukoliko bi Merkelova povukla svoju rečenicu o tome da se Njemačka može nositi sa tim problemom, to, iz njenog ulga, moglo značiti propast njene politike.

U okruženju Merkelove zna se da bi izbjeglička kriza mogla postati politički sudbinsko pitanje njene kancelarske službe, navodi tabliod i dodaje da ona želi da izvrši pritisak na druge EU-države da prime više izbjeglica.

"Premišljanja Merkelove su da bi, ako bi Njemačka, kao privredno najjača zemlja EU, saopštila da je preopterećena izbjegličkom krizom, onda, takođe, i druge zemlje bi zatvorile svoje granice i rizikovale ljudsku tragediju na kapijama Evrope", piše "Bild", naglašavajući da Merkel ne želi da pojača izbjeglički talas.

"Ona zna da bi najava Njemačke da ne može da prihvati dalje izbjeglice moglo pruzrokovati paniku u mnogim kriznim zemljama i animirati još veći broj ljudi da krenu u bježaniju prema Njemačkoj", navodi ovaj tabliod, koji je juče, pozivajući se na tajna i povjerljiva dokumenta, prvi objavio procjene o mogućem dolasku u Njemačku do kraja godine oko 1,5 miliona ljudi.

Vlada Njemačke do sada je procjenjivala da bi oko 800.000 izbjeglica, do kraja ove godine moglo da stigne u ovu zemlju.

Od oktobra do decembra, njemačke vlasti, prema saznanjima "Bilda", računaju, međutim, sa oko 920.000 novih izbjeglica.

Ovaj tabliod prenosi saznanja da će migracioni pritisak i dalje rasti i da se za četvrti kvartal računama i sa do 10.000 ilegalnih prelazaka granice dnevno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se zbog svoje politike prema izbjeglicama našla na udaru političara i predstavnika pokrajina, odakle joj je poručeno da se njemačke pokrajine, u pogledu prihvata izbjeglica, nalaze na svom limitu.

"Zahtjevam od Merkelove jedan odgovor i djela o tome kako možemo ograničiti ovaj pojačani priliv izbjeglica", rekla je predsjednica vlade Rajnland-Pfalca Malu Drejer.