latinica  ћирилица
06/10/2015 |  12:29 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg: Rusija nije dala pravo objašnjenje

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je danas da rusko ulijetanje u turski vazdušni prostor ne izgleda slučajno i da Moskva još nije zadovoljavajuće objasnila te incidente.
Јens Stoltenberg - Foto: AP
Јens StoltenbergFoto: AP

"Ne izgleda mi da je u pitanju slučajnost", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu govoreći o dva slučaja ulaženja ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor tokom proteklog vikenda.

On je kazao da je taj utisak stekao na osnovu obavještajnih podataka NATO, o kojima nije želio detaljnije da govori.

Generalni sekretar je izrazio sumnju u validnost objašnjenja zvanične Moskve, koja tvrdi da su avioni, koji su obavljali zadatke u Siriji, na kratko ušli u turski vazdušni prostor kako bi izbjegli vremensku nepogodu.

"Nismo dobili pravo objašnjenje", rekaoje Stoltenberg, dodajući da ruska strana nije direktno komunicirala sa NATO, već se o incidentima izjasnila preko medija i izrazio očekivanje da će vojno-vojni kanali komunikacija, koji su očuvani uprkos zahladnjelim odnosima Rusije i NATO, biti aktivirani.

Stoltenberg je na konferenciji za medije, koja je održana dva dana uoči zasjedanja ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, ponovio tvrdnje da ruska avijacija nije angažovana u borbi protiv takozvane Islamske države, već protiv sirijske opozicije i civila.

On je još jednom pozvao Rusiju da deeskalira svoju intervenciju u Siriji i da se konstruktivno angažuje u traženju načina da se okonča građanski rat u toj zemlji.

Upitan da prokomentariše nedavno bombardovanje civilne bolnice u avganistanskom gradu Kunduzu, u kome je stradao veliki broj pacijenata i osoblja humanitarne organizacije "Ljekari bez granica", za koje se vjeruje da su ga izvele američke vazdušne snage pod okriljem NATO, Stoltenberg je rekao da je "istraga u toku".

"Kada budemo imali sve činjenice, moći ćemo da izvučemo zaključke i preduzmemo mjere da se tako nešto nikad više ne dogodi", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg: Rusija gomila vojsku u Siriji

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da Alijansa ima izvještaje o značajnom gomilanju ruske vojske u Siriji, uključujući kopnene trupe i brodove u istočnom Mediteranu.

"Mogu da potvrdim da smo vidjeli značajno nagomilavanja ruskih snaga u Siriji - vazduhoplovnih snaga, protivvazdušne odbrane, ali i kopnene trupe povezane sa vazduhoplovnim bazama. Oni (Rusi) imaju, a mi smo takođe vidjeli, i povećano prisustvo pomorskih snaga", rekao je Stoltenberg, prenio je Rojters.

Međutim, predsjednik Komiteta Dume (donji dom ruskog parlameta) za odbranu admiral Vladimir Komojedov tvrdi da Rusija u Siriji ne sprovodi operacije koje uključuju ruske kopnene trupe, niti će činiti, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Rojters podsjeća da je admiral juče rekao da bi "verovatno ruski volonteri putovali u Siriju da se bore", ali da Rusija blokira sve pokušaje da se njeni državljani bore na bilo kojoj strani u sirijskom sukobu.