latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:15 | Autor: TANЈUG

EU otkriva plan sa Turskom za rješavanje izbjegličke krize

Evropska unija će u toku dana objaviti krizni plan sa Turskom usmjeren na rješavanje priliva izbjeglica u EU, dan nakon razgovora koje je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan vodio u Briselu.
Izbjeglice - Foto: TANЈUG
IzbjegliceFoto: TANЈUG

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker izjavio je da su razmotreni detalji plana, koji će biti objavljen u 15 sati po srednjoevropskom vremenu tokom njegovih razgovora sa Erdoganom.

"Јasno je da nam je potrebna Turska. Komisija će joj priskočiti u pomoć", rekao je Јunker Evropskom parlamentu u Strazburu nakon što je pohvalio Ankaru zbog prihvatanja 2,2 miliona izbjeglica iz Sirije.

"EU i Turska moraju da sarađuju zajedno, razviju politiku azila i pomognu onim nesrećnim (ljudima) koji dođu kod nas", kazao je Јunker.

Јedan izvor iz EU, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da su se Јunker i Erdogan "dogovorili u načelu oko zajedničkog akcionog plana na povećanju saradnje po pitanju migracije" koji će biti spreman za novi samit EU naredne sedmice.

Dvojica zvaničnika su razgovarali, između ostalog o načinima da Turci lakše dobiju vize za EU u zamjenu za bolje upravljanje Turske na granicama sa Evropom, rekao je isti izvor za AFP.

Brisel će, takođe, razmotriti dodatno finansiranje Turske, dodao je taj izvor.