latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

Trećina fudbalera pati od psihičkih problema

Više od trećine sadašnjih profesionalnih fudbalera pati od depresije i anksioznosti, objavljeno je u studiji Udruženja profesionalnih fudbalera /FIFPro/.
Fudbal (ilustracija) - Foto: FONET
Fudbal (ilustracija)Foto: FONET

U istraživanju koje je proveo tim na čelu sa doktorom Vensanom Gutebaržeom navodi se da su simptomi depresije i anksioznosti prijavljeni na uzorku od čak 38 odsto od sadašnjih 607 fudbalera i 35 odsto od 219 bivših igrača u periodu od četiri sedmice prije anketiranja.

Studija je, takođe, proizvela dokaze o povezanosti ozbiljnih povreda i depresije, gdje je ustanovljeno da igrači koji su pretrpjeli tri ili više takvih povreda imaju od dva do četiri puta veće šanse da razviju psihičke probleme, prenio je AFP.

- Nadamo se da će ova studija podići svijest i posvećenost među svim učesnicima u fudbalu da podrže one koji pate od psihičkih problema te da znaju da nisu sami - saopštio je Gutebarž.

On je dodao da je studija "neophodan prvi korak za predlaganje adekvatnih preventivnih mjera i mjera podrške u cilju zaštite i jačanja održivog zdravlja aktivnih i penzionisanih igrača".

Prošle godine, udruženje "FIFPro" provelo je manju studiju i utvrdilo da je 26 odsto aktivnih igrača prijavilo određene psihičke poteškoće, dok ih je među penzionisanim fudbalerima bilo čak 39 odsto.

Nova studija oslanja se na podatke koje je udruženje dobilo od svojih članica u Belgiji, Čileu, Finskoj, Francuskoj, Јapanu, Norveškoj, Paragvaju, Peruu, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

Od ukupnog broja trenutno aktivnih anketiranih igrača čak 55 odsto ih je provelo veći dio svoje karijere igrajući u timovima prve lige, dok je među bivšim igračima bilo čak 64 odsto prvoligaša.