latinica  ћирилица
06/10/2015 |  21:50 | Autor: Agencije

Održana najveća vojna vježba Hrvatske vojske

Više od hiljadu pripadnika Oružanih snaga pokazalo je spremnost u do sada najvećoj i najopsežnijoj vojnoj vježbi Hrvatske vojske.
Vojna vježba u Hrvatskoj - Foto: HRT
Vojna vježba u HrvatskojFoto: HRT

Održana je na dvije lokacije: kopneni dio na vojnom poligonu u Slunju, a pomorska vježba na Dugom otoku. Uz kopneno, vazduhoplovno i morsko ratovanje, novo je doba donijelo još jedno - ono u virtualnom prostoru.

Prvi put nakon 21 godinu Hrvatska mornarica lansirala je FBS 15 raketu s broda, uz integralno djelovanje topova na moru, što pokazuje da je HRM, uz silne poslove obalske straže, spašavanja na moru, operacije u borbi protiv pirata te provođenja operacije Atalanta, sposobna i u borbenoj operaciji zaštititi teritorij Hrvatske i uništiti svaki cilj na moru i na zemlji, i to na udaljenosti od 80 kilometara s vjerojatnošću pogađanja većom od 98 posto.

U vježbi su učestvovali pripadnici kopnenih snaga, ratne mornarice, vazduhoplovstva, logističke podrške, specijalnih snaga, dijelova jedinica za podršku Glavnog štabu Oružanih snaga Hrvatske i Glavnog štaba, a ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog štaba OS RH general  Drago Lovrić u obraćanju učesnicima vježbe u Slunju rekli su da je to najveća vojna vježba od Domovinskog rata te da su sudionici pokazali da su spremni za obranu Hrvatske i za vojne misije u svijetu.