latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:42 | Autor: RTRS

Golić: Reformom građevinskih dozvola za konkurentniji region (VIDEO)

Republika Srpska i Federacija BiH učestvuju u reformi elektronskih izdavanja građevinskih dozvola zajedno sa Srbijom u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima Srpske i Srbije.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Reforma propisa u oblasti građevinarstva u Republici Srpskoj okončana je u maju 2013.godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o uređenju prostora, što podrazumijeva izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za 15 dana, a to je znatno kraće vrijeme od nekih zemalja regiona.

U Federaciji BiH ovaj rok iznosi 300 dana, podsjetila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić na Međunarodnoj konferenciji -građevinske dozvole za konkurentniji region, koja je održana u Beogradu.

- Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i reforme još dublje kada je u pitanju građevinarstvo podrazumijevaće ažurnu imovinsko-pravnu dokumentaciju koja podrazumijeva da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove mora imati ažurne podloge koji su prvi osnov da bi se moglo pristupiti tome, istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.