latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

U Srpskoj 1.826 porodica sa četvoro i više djece

Na prostoru Republike Srpske evidentirano je 1.826 porodica sa četvoro ili više djece, rekao je zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlatoljub Mišić.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

Mišić je naveo da pravo na dječiji dodatak ima 7.869 korisnika Fonda za dječiju zaštitu Srpske.

Nakon okruglog stola "Položaj djece i roditelja u porodicama sa četvoro i više djece" u Doboju, Mišić je istakao da su problemi takvih porodica višestruki - od egzistencijalnih do ostvarivanja prava na dječiji dodatak, nezaposlenosti, potrebe za stambenim zbrinjavanjem.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović smatra da se prava višečlanih porodica moraju ostvarivati sistemski u dogovoru sa Vladom Republike Srpske i nadležnim ministarstvima i zakonima koja će obavezivati opštine i gradove kako bi se znalo "ko šta radi".

Petrović kaže da je od udruženja saznao da je grad Banjaluka na dobar način riješio problematiku višečlanih porodica i namjerava da se upozna sa njihovim modelom.

Predsjednik Udruženja "Budućnost četiri plus" Olivera Nedić rekla je da podaci o broju porodica sa četiri ili više djece na području Doboja još uvijek nisu zvanični, ali da je Fond za dječiju zaštitu evidentirao njih 97.

Nedićeva je navela da 20 do 30 porodica ne posjeduje adekvatan stambeni smještaj, te da oko 15 porodica ima potrebu za uslugama dječijeg obdaništa.

Okrugli sto "Položaj djece i roditelja u porodicama sa četvoro i više djece", organizuju predstavnici institucije Ombudsman za djecu Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem građana "Budućnost četiri plus".

Skup je održan u prostorijama Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Doboju.