latinica  ћирилица
07/10/2015 |  15:35 | Autor: RTRS

Aleksandar Dorin na slobodi (VIDEO)

Nakon tri i po mjeseca od misterioznog hapšenja i odvođenja novinara i istraživača srpskog porijekla i borca za istinu o Srebrenici Aleksandera Dorina iz njegovog stana u Bazelu, švajcarske vlasti pustile su ga iz zatvora.
Aleksandar Dorin - Foto: Screenshot
Aleksandar DorinFoto: Screenshot

Dorin je uhapšen nedugo nakon privođenja ratnog komadanta Srebrenice, Nasera Orića, u Ženevi, i na brojne upite medija, između ostalog i naše kuće, nije bilo nikakvog objašnjenja o razlozima njegovog hapšenja.


Zvanično, bio je pod istragom zbog preprodaje kanabisa. Aleksander, autor knjige "Srebrenica – kako se zaista desilo" međutim, nakon hapšenja, dva mjeseca uopšte nije imao nikakav kontakt sa spoljnim svijetom. Do njega nije mogao da dođe ni njegov advokat, ni roditelji, čime su prekršena sva moguća prava.

"Kad sam bio u zatvoru primijetio da su mi oduzeli svo što je vezano za tu knjigu o Srebrenici - kompjuter i dokumenta koja sam posjedovao. Tada sam shvatio da sam politički zatvorenik. Čak su mi namjestili i lažne svjedoke. Na svu sreću, kasnije kada sam se s njima suočio, priznali su da im je javni tužilac naredio šta treba da kažu", svjedoči Dorin.

Dorin je u knjizi otkrio, kako kaže, brojne neprijatne istine i postao mnogima trn u oku. Njegov advokat, srpski mediji u Švajcarskoj i njegova izdavačka kuća vršili su pritisak na švajcarske vlasti da daju bilo kakvu informaciju nakon hapšenja.

Akcija "Milion razglednica za Dorina"  (Foto: RTRS)

Organizovana je i akcija “Milion razglednica za Dorina“ koje su slali na adresu Tužilaštva. U šali kaže da su ga švajcarske vlasti pustile jer nisu imali tehničke mogućnosti da mu uruče svu poštu koju po zakonu moraju da pregledaju, kopiraju i arhiviraju.

Sljedeći korak, kaže Dorin, je koletivna tužba protiv tog javnog tužioca u Strazburu u Francuskoj zbog kršenja ljudskih prava.

Dorin je u svojoj knjizi dokazivao da su dešavanja iz jula 1995. ne samo medijska, već i matematička podvala 20. vijeka. On ruši tezu o genocidu i negira da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH i da ubistava civila nije bilo.