latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:04 | Autor: RTRS

Sastanak hotelijera sa ministrom Gluhakovićem na Јahorini (VIDEO)

Zimsku sezonu koja je na pragu na olimpijskoj Јahorini dočekuju rješavajući iznova iste probleme, od čišćenja saobraćajnica, problema sa parkingom i drugim komunalnim uslugama. Napata boravišne takse, kao preduslova za kvalitetnu promociju planine, takođe je problematična. Prvi put u rad akcionog tima koji čine predstavnici Olimpijskog centra, hotelijera, Grada i opština Pale i Trnovo, direktno se uključilo i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske.
Sastanak hotelijera na Јahorini - Foto: RTRS
Sastanak hotelijera na ЈahoriniFoto: RTRS

Prijedlozi za rješavanje hroničnih problema na Јahorini trebalo bi da se nađu na stolu ministra Predraga Gluhakovića do 22. oktobra. Nakon toga, ponovo sastanak svih učesnika u kreiranju jahorinske turističke ponude. Do tada ćemo sačekati i na stav Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Ivana Lizdek, portparol OC "Јahorina" kaže da finansijski problemi nisu bili na dnevnom redu današnjeg sastanka.

Ako se o njima nije govorilo to ne znači da finansijskih problema nema. Nažalost, prošla prilično uspješna sezona nije mogla pokriti posljedice pretprošle zime bez snijega. Ipak, prirodnim nepogodama ne mogu se opravdati svi problemi. Јahorinski hotelijeri ukazuju i da su nezadovoljni promocijom planine.

Ministar Gluhaković sa hotelijerima na Јahorini (Foto: RTRS)

"Čemu sve pripreme, ako ne dovedemo goste. Nezadovoljni smo trošenjem novca od boravišne takse. Od grada još nismo dobili odgovor na zahtjev da naš predstavnik uđe u Upravni odbor Turističke organizacije", ističe Dragan Јakić, član Udruženja hotelijera Јahorine.

Činjenica je da najveći prihod od boravišne takse i dolazi od hotelijera. U gradu Istočno Sarajevo i u opštinama Pale i Trnovo očekuju više od inspekcijskih organa.

Do početka sezone predstoji remont vertikalnog transporta, za šta je direktnu podršku ministarstva zatražio Olimpijski centar. Ostalo je i da se lokalne zajednice dogovore u čijoj nadležnosti je održavanje lokalnih i prilaznih puteva. Ostaje neriješen i problem parkinga.