latinica  ћирилица
07/10/2015 |  19:25 | Autor: RTRS

Predstavnički dom usvojio Prijedloge zakona o azilu i strancima (VIDEO)

U Predstavničkom domu bh. parlamenta danas su u prvom čitanju usvojeni Prijedlozi zakona o azilu i o strancima kojima se razdvajaju ove dvije oblasti, a koje su ranije bile regulisane jednim zakonom. Cilj je trajnije rješavanje pitanja migracionih tokova u BiH uz uvažavanje međunarodnih standarda.
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović) -
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović)

Upravo je ovaj zakonski prijedlog kojim se zabranjuje indeksiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti osim u evrima, izazvao najviše polemike na sjednici.

Poslanici SNSD-a upozoravali su da se ovim dopunama ne rješava postojeći problem i da je ova oblast u nadležnosti entiteta, dok su poslanici SDS-a isticali da predloženo rješenje nije prenos nadležnosti.

Veliku pažnju na današnjoj sjednici izazvao je i novi sistem za rad i glasanje poslanika, pa se u javnosti, i te kako aktuelno pitanje bošnjačkog/bosanskog jezika, našlo i među poslanicima. 

Zbog testiranja nove opreme koja je stigla na poslaničke stolove, početak sjednice kasnio je više od pola časa. I nije trebalo dugo da SNSD-ov poslanik Nikola Špirić izrazi nezadovoljstvo, jer je na monitorima naveden bosanski jezik.

"Čudim se da je u vrijeme dok se vodi polemika o ravnopravnosti jezika i pisma u BiH tamo pohranjeno antidejtonsko rješenje. Tamo gdje piše jezik, treba da stoji jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog i jezik hrvatskog naroda, a ne bosanski, srpski i hrvatski. Mislim da su takve igre bespotrebne unutar institucija BiH", precizirao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Špirić.

I Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH sličnog je mišljenja.

"Priča oko bosanskog i bošnjačkog jezika je po meni naduvana priča da bi se napravila slika i teren za politički sukob koji očigledno treba pojedinim akterima oko toga", kaže Bosić.

Politika i pokušaj udara na identitet – kod Bošnjaka očekivan je komentar.
"To nije dobro i to usporava sve procese u BiH, jer oko svega se mogu praviti kompromisi, ali oko identiteta, a jezik jeste identitet - oko toga nema kompromisa", ističe Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Nezadovoljan činjenicom da napad na Aleksandra Vučića ne dobija epilog ni nakon tri mjeseca, predsjedavajući SNSD-ovog kluba Staša Košarac zatražio je odgovor od bh ministra bezbjednosti šta je sa istragom o ovom slučaju.

"Iskoristio sam to pravo da pitam Mektića koji se očigledno veoma često stavlja u poziciju promotera interesa Tužilaštva BiH ili bih rekao i u nekada podijeljenu ulogu u smislu da je policajac, tužilac ili je portparol Tužilaštva", kaže Košarac.

Mektića za odgovore na sjednici nije bilo, a njegov zamjenik kaže da je jedina mjerodavna adresa Tužilštvo BiH.

Sa čim će bh institucije dočekati Vučića koji je najavio da će ponovo doći u Srebrenicu i Sarajevo, prokomentarisao je Košarac dodajući da je za izostanak rezultata u ovom slučaju kriv politički autizam određenih ljudi iz takozvanog Saveza za promjene.