latinica  ћирилица
08/10/2015 |  17:58 | Autor: RTRS

Јavni emiteri: Neophodna efikasna naplata RTV takse

Probleme u funkcionisanju tri javna servisa u BiH potrebno je što prije riješiti, ocijenili su učesnici konferencije u Sarajevu koja je bila posvećena radu javnih emitera.
Televizor (Foto: blog.viacom.com) -
Televizor (Foto: blog.viacom.com)

Poseban akcenat stavljen je na stabilan i trajan način finansiranja, nezavisnost medija, unutrašnju reformu, izmjene zakona o javnim emiterima i digitalizaciju. Bez rješavanja ovih problema nema ni aplikacije za članstvo u EU, poručuju iz delegacije EU u BiH koja je organizovala konferencije. 

Za sva tri javna servisa u BiH trenutno je najvažnije riješiti problem neefikasne naplate RTV pretplate. U opticaju su brojni prijedlozi, ali se kao trenutno najbolje rješenje nameće selektivni model koji se koristi u nordijskim zemljama.

Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske, kaže da je jedno od rješenja određivanje grupa građana koje bi bile u mnogo povoljnijem položaju nego što su sad. Naveo je da bi to npr. mogli da budu penzioneri, nezaposleni, socijalno ugroženi ili druge kategorije. Kako je rekao, pronašao bi se model obezbjeđivanja stabilnog finansiranja i mnogo veće mogućnosti razvoja javnih RTV servisa.

Sve ovo potrebno je do kraja godine zakonski regulisati i primjenjivati u praksi kako razvoj javnih emitera ne bi tapkao u mjestu.

DŽemal Šabić, geleralni direktor Federalne radio-televizije, rekao je da je bez takve zakonske mjere u ovom momentu sve ostalo neizvjesno. Kako je naglasio, "potrebno je postaviti stvari na svoje mjesto, kao što je to u razvijenim demokratskim zemljama - proces digitalizacije".

Na listi prioritetnih zadataka, osim uređenog finansiranja usklađenog sa zakonom i nezavisnosti medija, je i proces digitalizacije. Delegacija EU nezadovoljna je što još postoje dijelovi BiH do kojih ne dopire radio-televizijski signal. Zahtijevaju ubrazanje procesa digitalizacije.

- Mogu još jednom ponoviti svim liderima, političkim akterima, predstavnicima u zakonodavnim tijelima da se zaista ozbiljno pozabave ovim pitanjem - rekao je Hans Gunar Vigemark, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Prva faza digitalizacije, za koju je izdvojeno više od 6,5 miliona KM, trebalo bi da bude završena do kraja godine, kada bi digitalni signal trebalo da dobiju Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla.