latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:46 | Autor: TANЈUG

Britanska vlada razmatra status Bi-Bi-Si-ja

Britanska vlada danas će završiti konsultacije o Bi-Bi-Si-ju u nastojanju da revidira finansiranje, veličinu i svrhu ovog medijskog servisa, a Bi-Bi-Si ističe da im gledaoci vjeruju, da su dobri za kreativni biznis i ne koštaju mnogo.

Bi-Bi-Si, koji ima niz servisa, uključujući i najgledaniji televizjski kanal i jedan od najposećenijih vebsajtova,  snažno lobira protiv promjena u poslovanju.
 Međutim u tome su mu protivnici privatni televizijski konkurenti, štampani mediji  i drugi koji smatraju da je Bi-Bi-Si previše glomazan, ljevičarski i da istiskuje komercijalnu konkurenciju, piše portal Politiko.
 Vladin "zeleni papir" koji je objavljen ovog ljeta, a kome je prethodio niz negativnih izvještaja iz štampe, nagovještava se da bi ministri mogli da primoraju emitera da "suzi" servis, na primer produkcijom manje popularnih zabavnih sadržaja i da se fokusira na programe koje ne prave komercijalni kanali.
 U zvaničnom obrazloženju na 100 strana, Bi-Bi-Si je iznio razloge protiv obuhvatnije reforme ukazavši da "pravi po nešto za svakoga i spaja zemlju, bavi se najrazličitijim temama od plesanja i kuvanja do klasične i pop muzike i sporta i pretvara ih u  nacionalne događaje.
 "Taj aspekt univerzalnosti ne treba uzeti zdravo za gotovo," navodi se u obrazloženju.
 Prema istraživanju koje je za ovaj medij sproveo Kantar, 82 odsto britanskih domaćinstava kaže da ih Bi-Bi-Si dobro, invormiše, obrazuje i zabavlja, navodi ta kompanija.
 U Bi-Bi-Si-ju kažu da je njegov udio na televizijskom tržištu prepolovljen. Sa oko pet milijardi funti godišnjih prihoda, on sada ima oko 20 odsto ukupnog britanskog televizijskog tržišta, u odnosu na 40 odsto prije dvije decenije.
 BT i Skaj imaju prihode od 18.3 miljarde funti i 11.3 milijardi funti godišnje, znatno više nego BiBi-Si.
 Vlada će svoje predloge objaviti iduće godine.