latinica  ћирилица
12/10/2015 |  11:09 | Autor: Večernje novosti

"Roman kraljice Natalije"; vraćanje zasluga Dragutinu Iliću

Osim kao starijeg brata pjesnika Vojislava Ilića, današnja šira publika skoro i da ne poznaje Dragutina Ј. Ilića (1858-1926) i njegovo djelo. Istoričari su ga ignorisali, zatim površno pominjali i naposljetku neadekvatno vrednovali.
Roman kraljice Natalije - Dragutin Ј Ilić - Foto: Novosti.rs
Roman kraljice Natalije - Dragutin Ј IlićFoto: Novosti.rs

"Roman kraljice Natalije" Dragutina Ј. Ilića, vraća na scenu davno zaboravljenog pisca iz čuvene umjetničke porodice.

Takvu sliku pokušava da ispravi Svetlana Tomić koja je priredila ovaj roman, a u pogovoru osvjetljava ovog "originalnog, produktivnog, žanrovski raznovrsnog i politički aktivnog pisca, koji je unio različite novine u srpsku književnost".

U svoje vrijeme Dragutin Ј. Ilić bio je poštovan autor lirskih pjesama, deseteračkih spjevova, drama, romana, putopisa, memoara, biografija... Srpsku književnost nije oblikovao samo kao pisac, već i kao književni istoričar, teoretičar i kritičar.

- Da ozbiljniji istraživači nisu bili uporni u svom intervencionizmu, danas se ne bi znalo da je on 1881. imao važnu ulogu u osnivanju prvog srpskog književno-umjetničkog udruženja u Beogradu, da je znatno obogatio pozorišni repertoar, stvorio novi tragički stih, bio bolji liričar i dramatičar od Јovana Subotića, uspješniji dramatičar i pripovjedač od Đure Јakšića, plodniji od Sterije, a po broju pjesama ravan Zmaju, da je u poeziju unio socijalnu tendenciju, da je napisao najbolji roman o starom Beogradu, a njegovu tragikomediju "Poslije milion godina" (1889) naučnici smatraju prvom naučnofantastičnom dramom u svjetskoj književnosti - kaže Svetlana Tomić.

On je i autor čuvenih pjesama "Stojano, mori Stojanke" i "Šano dušo, Šano mori" koje su neopravdano pripisane narodu. Neodgovarajuće ocjenjivanje njegovog djela, po njenim riječima, mnogi istraživači su povezali s odlukom "vrhovnog sudije" - Јovana Skerlića, da 1912. ovog pisca ne uključi u svoju "Istoriju nove srpske književnosti", a postoje uvjerenja da je tom prilikom kod Skerlića preovladala lična netrpeljivost. Izvjesno je da su dva intelektualca imala različite estetske i etičke ideale, suprotna politička opredjeljenja, pa i lične sukobe.

Iako je oduvijek bio poštovan pisac i visoko ocijenjen, njegovo mjesto ostalo je problematično u srpskom kanonu i obrazovanju.

U "Romanu kraljice Natalije", Dragutin Ilić je opisao svoju ulogu u organizovanju pobune naroda radi odbrane kraljice Natalije Obrenović i sprečavanju njenog protjerivanja iz Srbije. Roman osvjetljava dramatične trenutke kada je kralj Milan pomoću vojske i policije izazvao krvoproliće naroda 6. maja 1891, a izlazio je u nastavcima u "Cicvarićevom beogradskom dnevniku".