latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:01 | Autor: TANЈUG

Kocijančič: Članicama EU preporučeno otvaranje poglavlja 35

Evropska komisija i Evropski savjet za spoljne poslove dostavili su Savjetu ministara i članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi pitanjem Kosova, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini.
Maja Kocijančič - Foto: Screenshot
Maja KocijančičFoto: Screenshot

Na pitanje kako komentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljem 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, Kocijančičeva kaže da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja.

"U skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropska komisija i EEAS pripremili su i dostavili Savjetu ministar svoju ocjenu o napretku dijaloga i predložili državama čalnicama otvaranje poglavlja 35", rekla je Kocijančič za "Danas".

Prema njenim riječima, procjena se odnosi na razmatranje sporazuma postignutih u dijalogu, odnosno otvorenih pitanja u primjeni.

"Sada je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluže o otvaranju novog poglavlja", istakla je portparolka Federike Mogerini.