latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:13 | Autor: RTRS

Oslobođen Aljbin Kurti, policija poklekla pred demonstrantima (VIDEO)

Premijer Kosova Isa Mustafa dva puta gađan je jajima, viđen je i suzavac u "kosovskom parlamentu", a u ponedjeljak uveče i neredi na ulicama.
Priština: Sukob demonstranata i policije - Foto: Beta/AP
Priština: Sukob demonstranata i policijeFoto: Beta/AP

Bivši lider pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti označen je odgovornim za bacanje suzavca za vrijeme sjednice Skupštine, njegovi poslanici napadali su predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova, a on je uhapšen poslije čega su simpatizeri radikalnog pokreta izazvali nerede u Prištini.

Odmah po hapšenju Kurtija, Pokret "Samoopredjeljenje"  pozvao je svoje aktiviste da se okupe kod policijske stanice i protestuju zbog hapšenja.

Oni su bacali kamenje na policiju, koja je upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala. U tim sukobima povrijeđeno je nekoliko policajaca i aktivista i zapaljeno nekoliko vozila, prenosi "Gazeta ekspres".

Sukobi su se u manjoj mjeri proširili i na druge dijelove Prištine, gdje je kamenje bacano na kancelarije Demokratske partije Kosova.

Poslanici Pokreta "Samoopredjeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova 8. oktobra blokirali su rad skupštine samoproglašenog Kosova, nezadovoljni sporazumima koji su u Briselu potpisani sa Beogradom.

U izjavi za "Klan Kosova", ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni rekao je da se upotreba pirotehnike sankcioniše zakonom.

Nakon nekoliko sati Kurti je iz policijske stanice u Prištini pušten na slobodu, javili su prištinski mediji.

Njegovom oslobađanju prethodili su sukobi pristalica "Samoopredjeljenja" sa policijom u kojima je bilo povrijeđenih.


Dok aktivisti "Samoopredjeljenja" smatraju da je njihov protest doprinio oslobađanju Kurtija i to nazivaju "pobjedom", izvori Koha.neta navode da je on iz pritvora pušten u redovnoj proceduri.

Kurti se obratio pristalicama ispred pozorišta u Prištini, kojima je poručio da će "Samoopredjeljenje" nastaviti borbu za svoje ciljeve, među kojima je i protivljenje formiranju Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je uhapšen u Čaglavici i da mu policajci nisu pokazali nalog za hapšenje, dodavši da to pokazuje da je policija postala "politička".

Portparol policije Baki Kelani rekao je da je policija ispalila suzavac da bi rastjerala okupljene, nakon što je u sukobima povrijeđeno troje demonstranata i sedam policajaca, prenio je AFP.


Kelani je ranije izjavio da je Kurti bio uhapšen na osnovu naloga izdatog od nadležnog tužioca i odveden na ispitivanje, prenijela je koha.net.

Poslanik "Samoopredjeljenja" Glauk Konjufca, koji je uhapšen zajedno sa Kurtijem kad su se vraćali iz Skoplja, pušten je odmah na slobodu.

Izvor: B92, Tanjug