latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:30 | Autor: SRNA

Tragedija u Kaknju- poginula četvorica rudara, dvojica povrijeđena

Četvorica rudara su poginula, a dva su povrijeđena u nesreći u Rudniku mrkog uglja /RMU/ Kakanj, koja se dogodila noćas u trećoj smjeni.
Rudnik Kakanj (foto: kakanj-x.com) -
Rudnik Kakanj (foto: kakanj-x.com)

Nesreća u jami Begići-Bištrani dogodila se u 1.00 čas poslije ponoći, rečeno je portalu "Kiks" u RMU Kakanj.

Stradali Muhamed Sarač, rođen je 1968., radio je kao utovarivač. Bio je oženjen, ima jedno dijete, a u ovom rudniku zaposlen je od 2004. godine. Utovarivač, Nermin Mušija, rođen je 1977. godine, a na ovom poslu radio je od 2013. Mijo Stojčić, također utovarivač, rođen je 1976., u rudniku radi od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje djece. Sejad Gađun, rođen je 1971. godine, bio je utovarivač, zaposlen od 2013., otac dvoje djece.

Povrijeđeni su nadzornik Haris Mušija, rođen je 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine. DŽemal Ibrahimspahić, rođen 1980. godine u rudniku kao utovavrivač, a zaposlen je od 2010. godine.

Svi preživjeli rudari bezbjedno su napustili svoja radna mjesta i izašli iz jame.

Tijela nastradalih rudara iz jame su izvučena tokom noći, a teško povrijeđeni rudar nije u životnoj opasnosti. U trenutku nesreće u jami se nalazilo 28 rudara.

Ulaz u rudnik u Kaknju (foto: FENA-Emir Burlović)

UZROK NESREĆE URUŠAVANjE KROVNOG MATERIЈAL

Nesreća u jami Begići - Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, u kojoj su poginula četiri rudara, dogodila se zbog urušavanja krovnog materijala, potvrdio je federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović.

On je naveo da se u jami na 105 metara dubine nalazilo 28 rudara, a na gradilištu rudarske prostorije za smještaj rudarske opreme radilo je sedam rudara.

"U jednom trenutku desilo se iznenadno odvajanje, pa se drvena podgrada urušila direktno na radnike koji su se nalazili na tom području. Četa radnika je nastradala, a dva radnika zadobila su lakše i teže povrede", rekao je Osmanović, dodajući da se nakon pada podgrade kamenje obrušilo na rudare.

On je na konferenciji za novinare u Kaknju dodao da jama trenutno ne radi, te da će federalna rudarska inspekcija, zajedno za dežurnim tužiocem, sprovesti istražne radnje na utvrđivanju uzroka i okolnosti koje su dovele do ove teške rudarske nesreće.

Mjesto nesreće obišao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je rekao da su izgubljena četiri dragocjena života iza kojih je ostalo petoro đece, četiri supruge i još dvoje đece na putu.

On je dodao da je rudarenje opasan posao, ali da nije riječ o klasičnoj rudarskoj nesreći jer se nije dogodila u zoni kopa niti usljed eksplozije, već u stabilnom dijelu jame.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsjedniku Federacije BiH, Marinku Čavari, povodom tragedije u Rudniku mrkog uglja u Kaknju. I premijerka RS, Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća predsjedniku Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću povodom tragedije u Rudniku mrkog uglja Kakanj. Telegram saučešća uputio je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Povodom pogibije rudara u Rudniku mrkog uglja u Kaknju, u BiH, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću.