latinica  ћирилица
13/10/2015 |  11:56 | Autor: Nezavisne

Topli obrok i regres blokiraju račun ŽRS?!

Za umanjeni topli obrok iz ranijih godina i neisplaćeni regres, radnici Željeznica RS će u prosjeku dobiti po 4.600 KM, bez pripadajućih kamata.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Za 124 železničara koji su pred Vrhovnim sudom Republike Srpske dobili spor protiv preduzeća, Željeznice Srpske treba da isplate 579.000 KM i dok to ne izvrši imaće problema sa normalnim finansijskim funkcionisanjem.

Sudija Radmila Radojčić već je naložila MUP da se u Željznicama RS ne može izvršiti preregistracija i prometovanje službenih automobila.

- Imamo nagovještaje da je 2.200 naših radnika tužilo preduzeće, ili su tužbe u pripremi. Ukoliko se primijeni tumačenje Suda da se regres, topli obrok i druge naknade koje nisu u okviru redovne plate isplaćuju na teret materijalnih troškova, to bi cijeli sistem i njegovo funkcionisanje moglo dovesti u velike probleme - rekao je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.

On je prezentovao podatke po kojima trenutno zaposlenih 3.219 radnika redovno prima platu, za razliku od prije četiri godine kad je on došao na čelo ŽRS i kad su plate kasnile tri mjeseca. U ovoj godini radnicima su uplaćeni i doprinosi i pored kašnjenja uplate grantova od Vlade Republike Srpske. Oktobarski je, naime, tek u dospjeću, a ostaje da se doznače po 33 odsto predviđenih za april, maj i jun.

Ukoliko bi radnicima morali da plate dosuđeni iznos, to bi poremetilo sve planirane pravce stabilizacije ŽRS, navode u preduzeću, i dodaju, da su na prvu grupu presuda uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao i zahtjev za vanredni pravni lijek. Očekuju i da se u rješavanje problema uključi resorno Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, kao i Vlada Srpske.