latinica  ћирилица
15/10/2015 |  07:39 | Autor: RTRS

Zbog obilnih padavina službe CZ u pripravnosti (FOTO)

Zbog prognoze RHMZ, prema kojoj se očekuju jače padavine, službe civilne zaštite su u pripravnosti. Stanovništvo u naseljima uz rijeke upozoreno je na oprez i preduzimanje preventivnih mjera na zaštiti imovine.
Rijeka Una u Novom Gradu - Foto: SRNA
Rijeka Una u Novom GraduFoto: SRNA

Na području Banjaluke nema opasnosti od izlivanja rijeka i bujičnih vodotokova i cjelokupna situacija je pod kontrolom, saopštile su nadležne službe Gradske uprave.

Vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u blagom porastu, ali i dalje znatno ispod kote redovne odbrane od poplava. Vodostaj Vrbasa u Banjaluci je 139 centimetara, a u Delibašinom selu 113 centimetara, dok je trenutni vodostaj Vrbanje 80 centimetara, navodi se u saopštenju.

Vodostaj Vrbasa kod Banjaluke (FOTO:RTRS)

Nadležne službe obišle su noćas i jutros Šargovački i potok Јularac, te Dragočajku i Široku rijeku i utvrdili da je stanje pod kontrolom. U pripravnosti će i dalje biti nadležne gradske službe, pratiće stanje na terenu i djelovati u slučaju potrebe.

Na snazi ostaje i upozorenje građanima koji su pozvani na oprez i preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine u slučaju potrebe i eventualnog izlivanja bujičnih potoka.

Zbog obilnih padavina juče je u Knežici kod Kozarske Dubice, zbog naglog povećanja vodostaja rječice Knežice, zaplavljeno 20 kuća. Prema riječima šefa odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici, Đure Trubarca, nadiranje bujičnih voda koje su i dovele do problema jutros se smirilo.

U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od juče je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još uvijek ispod kritičnih tačaka. Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Kozarska Dubica u mjestu Milića Gaj. Međutim, voda se povukla i saobraćaj se jutros odvija redovno.

Kada je riječ o Kostajnici, Una je u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu. Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području. Zahavljujući aktivnostima na čišćenju korita, koje su hitno preduzete usljed obilnih padavina, rječica Tavija, koja prolazi kroz centar Kostajnice, nije se izlila, iako je vodostaj visok.

U Novom Gradu, Sana i Una su takođe u porastu, ali nisu izlile iz korita. Međutim, velike probleme prave bujične vode. Kako saznajemo iz Centra za obavještavanje, tri kuće su poplavljene u naseljima Roga, Matavazi i Crna Rijeka, a voda ugrožava još tridesetak domaćinstava. Naglo nadiranje bujica dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca. Zbog izlijevanja potoka i rječica u prekidu su: regionalni put Blagaj – Budimlić Јapra u mjestu Suhača, te lokalni putevi: Blagaj – Vitasovci i Blagaj – Radomirovac u mjestu Blagaj, Rudice – Osredak u mjestu Čađavica dva, a u prekidu je i lokalni put u mjestu Agići – Kršlje u mjestu Јagodnjak.

Poplavljene kuće u Knežici (FOTO:RTRS)

Vodostaj Sane u Prijedoru jutros je 295 centimetara, što je u odnosu na sinoć više od metra, ali je i dalje ispod kritične tačke. Nivo Miloševice je opao u odnosu na sinoć. Trenutno najveći problem predstavlja nadiranje podzemnih voda. Vatrogaci su od sinoć imali brojne intervencije na ispumpavanju podzemnih voda iz podruma u gradu i okolnim naseljima. Јuče je zbog nadiranja površinskih voda u Rasavcima bilo ugroženo nekoliko kuća i fabrika "Nuti due".