latinica  ћирилица
15/10/2015 |  11:43 | Autor: RTRS

Kostajnica: Proglašene vanredne mjere odbrane od poplave (FOTO/VIDEO)

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je danas stanje pripravnosti i preduzimanje vanrednih mjera zaštite od poplava na području opštine zbog izlivanja rijeke Une iz korita.
Vrbas -vodostaj - Foto: RTRS
Vrbas -vodostajFoto: RTRS

Vanredne mjere odbrane od poplava uvedene su zbog povećane opasnosti od poplava, kako za stambene, tako i za privredne objekte.

Vodostaj Une kod Kostajnice u 12.00 časova iznosio je 375 centimetara i u posljednja 24 časa porastao je za 193 centimetra.

Od 8.00 časova jutros vodostaj je veći za 16 centimetara.

Odlukom o stanju pripravnosti i preduzimanje vanrednih mjera zaštite od poplava naređuje se stanje pripavnosti jedinicama Civilne zaštite, javnim ustanova i preduzećima, te privrednim društvima i drugim pravnim licima.

Načelnik opštine rekao je jutros da se nakon prestanka kiše noćas poslije ponoći rječica Tavija vratila u korito, iako je prethodno ozbiljno zaprijetila da se izlije i poplavi dio domaćinstava u Ustaničkoj ulici.

"Ono što sada više prijeti je vodostaj rijeke Une koji raste iz sata u sat i postoji bojazan da bi se ona mogla izliti u Ulicu Ranka Šipke", rekao je Bundalo.

Bundalo je pozvao građane koji imaju domaćinstva u potencijalno ugroženim područjima da i sami izvrše neophodne pripreme na zaštiti imovine i stoke.

Vodostaji rijeka Sane, Gomjenice i Miloševice u Prijedoru daleko su ispod kritičnog nivoa i ne prijeti opasnost od izlivanja.

U gradskom području prijetila je opasnost od površinskih i podzemnih voda, te su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice vršili ispumpavanje vode, istaka je za Radio Republike Srpske šef Odsjeka Civilne zaštite Prijedor, Dušan Vranješ.

Potkozarje - vodostaj  (Foto: RTRS)

U Novom Gradu kiša je prestala da pada i za sada je situacija normalizovana. Protekle noći voda je ugrozila tridesetak kuća, ali se danas povukla i ne prijeti domaćinstvima. Saobraćaj koji je bio u prekidu na više putnih pravaca ponovo je uspostavljen, kaže načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije, Ratko Pavić.

Potkozarje - vodostaj (Foto: RTRS)

Nakon velikih padavina Banjaluka ne bilježi nikakve probleme. Nivo rijeka i potoka u Banjaluci je na normalnom nivou, rekao je gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

Vrbas - vodstaj (Foto: RTRS)

U opštini Kozarska Dubica bujične vode su se povukle, ali su u naglom porastu vodostaji rijeka Save i Une, kaže Đuro Trubarac iz lokalne Civilne zaštite.

Knežica poplave (Foto: RTRS)

U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od juče je njihov vodstaj viši za dva metra, ali je još uvijek ispod kritičnih tačaka. Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Kozarska Dubica u mjestu Milića Gaj. Međutim, voda se povukla i saobraćaj se jutros odvija redovno.

U Gradišci u posljednjih 12 časova palo je 36 litara kiše po kvadratnom metru i vodostaj Save je u porastu. Trenutno iznosi 560 centimetara i nema opasnosti od izlivanja. U gradskom naselju Senjak, gdje je sinoć bilo poplavljeno na desetine podruma, situacija se normalizovala.