latinica  ћирилица
15/10/2015 |  12:27 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Baltimoru, analitičari složni- izuzetan doprinos konferencije (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske danas će u Baltimoru posjetiti Medicinski fakultet Univerziteta "DŽon Hopkins".
Premijerka Srpske Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Premijerka Srpske Željka CvijanovićFoto: RTRS

U Vašingtonu je učestvovala na konferenciji koju je povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma organizovao ugledni američki magazin "Forin polisi".

Iako su i predstavnici bošnjačkih udruženja pozvani, pokrenuta je kampanja protiv ovog događaja , kako bi uticajem na organizatora Republika Srpska bila spriječena da iznese svoje viđenje Dejtona, ali i budućnosti BiH. Predstavnici Srpske izrazili su žaljenje zbog bojkota Bošnjaka, naglasivši da su sebi učinili medvjeđu uslugu i uskratili pravo da o postdejtonskoj BiH iznesu sopstveno viđenje. 

Svjetska javnost čula je jasne stavove i argumente Republike Srpske o postedjtonskoj BiH. Јedan od stavova je: Dejton je jasno rekao da je BiH decentralizovana zemlja i zahvaljujući takvoj strukturi zemlje, omogućeno je da država funkcioniše u miru ovih 20 godina.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović poručila je da je važno da se ponovo svi obavežu na dosljednu primjenu Dejtona, jer u tome leži ključ opstanka i budućnosti BiH.

"Dugoročna stabilnost BiH zavisi od entiteta sa širokom autonomijom. Ima ugrađene snažne ustavne mehanizme zaštite sva tri konstitutivna naroda. Na ove osnovne postulate mirovnog sporazuma podsjetila je premijerka Srpske. Nažalost, kaže, nezakonite promjene ustavne strukture, koje su, nametnutim odlukama, proveli visoki predstavnici dovele su upravo do onih devijacija koje je Sporazum nastojao da spriječi. Primjer-Sud i Tužilaštvo BiH", napomenula je Cvijanovićeva.

Politički analitičari iz Amerike kažu da je velika šteta što se bošnjačka udružena nisu odazvala na poziv Predstvavništva Republike Srpske u Americi da učestvuju u konferenciji kako bi i oni izrazili svoje stavove o Dejtonu. Smatraju da jedini razlog njihovog nedolaska jesto što su ih na konferenciju pozvali Srbi.

"Biće potrebno mnogo vremena da se ovakvo razmišljanje promijeni. Ali ono što je sada vidljivo jeste koliko su Ujedinjene nacije podcjenile važnost nacionalne pripadnosti na Balkanu, samo zato što nismo željeli da o tome slušamo. Ali i činjenica da su nametnuta ustavna rješenja često bila nefunkcionalna. Trenutno u BiH imamo situaciju da entiteti imaju potpuno različit odgovor na pitanje kako treba da izgleda Ustav. Najveći problem je što Amerika i nekoliko država zapadne Evrope ne dozvoljavaju da u BiH, entiteti između sebe, sami rješe ovo pitanje", rekao je politički analitičar Stiven Majer.

Nacionalna federacija Hrvata u Americi, kao jedan od učesnika konferencije, smatra da problemi Bosne i Hercegovine su prije svega ekonomske prirode.

“Nijedna politika u BiH neće funkcionisti ako sa tom politikom ne ide i ekonomski razvoj, paralelno ili iza nje. Da bi se desio ekonomski razvoj potreban vam je novac, a novac dolazi izvana. Strani privrednici, banke, pojedinci će ulagati u zemlju samo ako je ona stabilna. Razvoj BiH neće se desiti ako BiH nije politički stabilna", smatra Zvonko Labas potpredsjednik Nacionalne federacije hrvata u Americi

"To što nas je Republika Srpska pozvala da učestvujemo na konferenciji u Vašingtonu je izuzetno doprinos spoljnoj politici ali i analizi Dejtona danas, i dokle je došao od potpisivanja 1995.", rekao je DŽozef Poli politički analitičar.

Posebnu pažnju svjetske javnosti privukla je Odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu. 

“Mislim da je bilo jako korisno da čuju iz prve ruke argumente koji kažu da je međunarodno pravo, Dejton i Ustav Republike Srpske, ali i BiH potpuno na strani prava Republike Srpske da se organizuje i da se građani izjasne”, kaže Obrad Kesić šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Decentralizovana struktura nije smetnja ni jednom procesu, pa tako ni evrointegracijama. Da bismo se zaista i kretali evropskim putem neophodno je revitalizovati dejtonske principe, a od preglomazne, vještački napravljene vandejtonske institucionalne strukture odabrati samo ono što je zaista potrebno za kreiranje BiH ka EU, smatraju predstavnici Srpske.