latinica  ћирилица
16/10/2015 |  15:23 | Autor: RTRS

Održan drugi sastanak kod Dodika, opozicija ponovo nije došla (VIDEO)

SDS, PDP i NDP ponovo su ignorisali poziv predsjednika Republike Srpske. Niko od članica tzv. Saveza za promjene nije došao u Palatu Republike. Svojim nedolaskom na sastanak parlamentarnih stranaka, opozicija je pokazala da im je najmanje stalo do Republike Srske, prva su reagovanja predsjednika Srpske Milorada Dodika.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Pozivu predsjednika odazvali su se ostali lideri parlamentarnih stranaka kao i poslanik Slobodnog demokratskog srspskog kluba Nenad Stevandić.

Zvaničan poziv opoziciji za novi sastanak nije upućen ali su vrata Palate Republike za opoziciju uvijek otvorena, rekao je predsjednik Republike Milorad Dodik. Učesnicima sastanaka kod predsjednika nije jasno zbog čega opozicija ignoriše dolazak u Palatu Republike, jer je dosta pitanja na koja bi trebalo da odgovore, ali i da se, konačno, dogovore o pitanjima prioritetnim za Republiku Srpsku. Bez obzira na sve, Dodik je poručio da Srpska ima snagu da odbrani svoju poziciju.

Nezapamćeno srpsko nejedinstvo u postdejtonskoj BiH. U godini kada se obilježava 20-a godišnjica Dejtona i kada su mnoge svjetske sile zagovornice promjene Ustava BiH, a sve na štetu Republike Srpske – nema srpskog jedinstva. Da nije bilo ruskog "NE" u Savjetu bezbjednosti, Srbima bi se pripisao genocid u Srebrenici. Kakav i čiji projekat sprovodi SDS, PDP i NDP u Sarajevu i zbog čega su prestali da "igraju za reprezentaciju", trebalo je da danas odgovore u Palati Republike.

- Budžet BiH mora da bude usaglašen za narednu godinu u institucijama Srpske, kao i mnoge politike koje će biti na dnevnom redu. Morali su da nam daju odgovor na pitanje šta su mislili kada su podržali ugovor BiH i Islamske zajednice, kao i da nam objasne elemente spoljne politike, kojom se ne štite interesi Srpske, za šta smo nažalost ostali uskraćeni - rekao je Dodik.

Da u politici nema bezgrešnika čulo se i danas u Palati Republike. Voljeli se ili ne, interesi Srspke moraju biti iznadstranački. SNSD-ov Nebojša Radmanović koji je svoju političku karijeru gradio, najviše u Sarajevu, kaže da je iznenađen stavom opozicije. To brine, jer je jedinstvo jedini odgovor na pritiske prema Srpskoj. To što zaobileze institucije Srpske, račune će morati da polože građanima.

Foto: RTRS

- SNSD poziva na dogovor još jednom. Ne tražimo vaša mjesta u Savjetu ministara. Radite u interesu građana - rekao je Radmanović. 

Predsjednik DNS-a Marko Pavić ocijenio je da svojim nedolaskom SDS, PDP i NDP pokazuju nepoštovanje prema Srspkoj, a da u Sarajevu predstavljaju samo sebe i svoje interese.

Foto: RTRS

- Ako je ovo ljutnja to bih oprostio, ali ako je to nešto što oni sistemski rade i politiku kroje u nečijim ambasadama ili nekim drugim mjestima, onda je to pogubno za Srpsku i sve ono što mi moramo uraditi na očuvanju Dejtona i ustavne pozicije Republike Srpske - rekao je Pavić. 

 Riječi kritike nije štedio i predsjednik SP-a Petar Đokić. - Ovo je dubok poremećaj - rekao je Đokić.

Foto: RTRS

To što Srpska ne igra u timu razlog je za brigu. Način komunikacija srpskih predstavnika, kaže Nenad Stevandić, sve više brine i građane.

- Iza ovog je neki ozbiljan i nečasan projekat - rekao je Stevandić.

Foto: RTRS

Ko urušava Republiku Srpsku i zbog čijih interesa? Ko je iznevjerio povjerenje birača? Zbog čega je sve manje Srba u zajedničkim Komisijama na nivou BiH? Ovo su neka od pitanja o kojima će raspravljati Narodna skupština na posebnoj sjednici, početkom naredne sedmice. Do dijaloga mora doći.