latinica  ћирилица
18/10/2015 |  13:50 | Autor: SRNA

Gradiška - Položeni vijenci kod spomen-kompleksa u Bistrici

Kod spomen-kompleksa u Mjesnoj zajednici Bistrica danas je služen parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na 10 boraca iz ovog kraja poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na oko 3.000 boraca i civila sa ovog područja poginulih u Drugom svjetskom ratu.
Gradiška - parastos - Foto: SRNA
Gradiška - parastosFoto: SRNA

 Nakon bogosluženja u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, uz prisustvo mještana, vijence su položili načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, te predstavnici Boračke organizacije opštine Gradiška i SUBNOR-a Gradiška.

Latinović je rekao da su kroz istoriju na ovim prostorima Srbi životima plaćali cijenu slobode, što dokazuju i imena uklesana na spomen-obilježjima širom ove opštine.

On je istakao da je opština ove godine iz budžeta izdvojila sredstava za održavanje i rekonstrukciju spomen-kompleksa u Bistrici i drugim mjestima.

Latinović je rekao da je obaveza društva i vlasti da se oduži borcima za žrtvu koju su dali, kako bi danas u Republici Srpskoj slobodno živjeli i radili.

On je napomenuo da je početkom godine osveštano novoizgrađeno centralno spomen-obilježje borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Gradišci.

Prema njegovim riječima, u oktobru su dodijeljeni ključevi 21 stana za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide, a uspješno se relizije i opštinski program boračko-invalidske zaštite.

Potpredsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška Gojko Šerbula istakao je da su Bistrica i Gašnica i okolna sela blizu rijeke Save u Drugom svjetskom ratu bila na udaru ustaških garnizona i da je od 3.000 žrtava bilo oko 1.500 djece, uzrasta do 15 godina, te oko 300 boraca koji su učestvovali na ratištima širom bivše Јugoslavije.